PolitikaPreporučeno

Kremlj vidi naznake ‘terorizma pod državnim sponzorstvom’ | sabotaža plinovoda

Foto: @KasamKhalid/Twitter

Rusija je u četvrtak rekla kako postoje naznake da je sabotaža ključnih plinovoda prema Europskoj uniji rezultat “terorizma” pod državnim sponzorstvom, dok je europski dužnosnik ocijenio kako ona stubokom mijenja prirodu sukoba u Ukrajini.

‘Sabotaža’ Sjevernih tokova – frka i strka – zima

Nacionalna i nadnacionalna tijela Europske unije provode istragu podvodnih eksplozija koje su perforirale cjevovode Sjeverni tok 1 i 2 podno Baltičkog mora, no ostaje neizvjesno tko je udario infrastrukturu u koju su europski i ruski dionici uložili milijarde eura.

>>>Danska utvrdila ‘jasnu’ sabotažu sjevernih tokova | opskrba plinom

“Ovo izgleda kao čin terorizma, možebitno na državnoj razini,” rekao je na konferenciji za novinare Dmitrij Peskov. “Izrazito je teško zamisliti da bi se takav čin terorizma mogao dogoditi bez uplitanje neke države,” dodao je glasnogovornik Kremlja.

Gužva u podmorju

Američka izvještajna televizija CNN u četvrtak se pozvala na tri izvora koja navode da su europske snage sigurnosti uočile ruske mornaričke brodove i podmornice nedaleko lokacija na kojima su zabilježene sabotaže.

Upitan o navedenom, Peskov je rekao da zapadnjački mediji naširoko ignoriraju mnogo veću i značajniju prisutnost američke mornarice.

>>>Putin: Zapad će se ‘smrznuti poput vučjeg repa iz bajke’

Portal neprofitnog Pomorskog instituta Sjedinjenih Država (USNI) bilježi da je prijeporne vode na dan sabotaže, 26. rujna, napustila američka amfibijska grupa Kearsarge (AG) i pomorska ekspediciona jedinica (MEU). ARG uključuje USS Kearsarge (LHD-3), USS Arlington (LPD-24) i USS Gunston Hall (LSD-44).

Rusija je također podcrtala da se istjecanje plina odigralo nedaleko obala Danske i Švedske, teritorija koji su “pod potpunom kontrolom” američkih obavještajnih agencija.

Operacija pod lažnom zastavom

Lideri Europske unije o sabotaži će razgovarati sljedećeg tjedna na summitu u Pragu.

“Napad na stratešku infrastrukturu znači da moramo zaštiti stratešku infrastrukturu u čitavom EU,” rekao je dužnosnik u Bruxellesu za Reuters.

>>>Zaharova: europski suicid potiče Amerika

“Ovo iz temelja mijenja prirodu sukoba kakvu smo do sad vidjeli, baš poput mobilizacije … i moguće aneksije,” dodao je izvor u komentaru aktualnih  geopolitičkih zbivanja.

>>>67% sudionika poveće Twitter ankete drži da je sabotaža plinovoda djelo Amerikanaca

Glavni tajnik NATO-a, Jens Stoltenberg, u četvrtak je pak rekao da napadi na kritičnu infrastrukturu NATO saveznika zahtijevaju odlučni odgovor, no brojni komentatori na društvenim mrežama propituju kako će točno NATO odgovoriti na svoj “napad pod lažnom zastavom”.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima