Biznis i ekonomijaPreporučeno

‘Sabotaža’ Sjevernih tokova – frka i strka – zima

Europske nacionalne i nadnacionalne vlasti u utorak istražuju curenje prirodnog plina iz dva cjevovoda podno Baltičkog mora uz procjene i sugestije da se infrastruktura našla na udaru sabotaže uslijed odmjeravanja Europske unije i Rusije u kontekstu rata u Ukrajini.

>>>Danska utvrdila ‘jasnu’ sabotažu sjevernih tokova | opskrba plinom (novo)

Unatoč širokim i šarolikim međusobnim optužbama u aktualnom je trenutku nejasno tko bi mogao profitirati od prekida plinovoda koji su Rusiju i njezine predratne europske partnere koštali milijarde eura.

>>>Zaharova: europski suicid potiče Amerika

Izglede i gledišta da je riječ o sabotaži u utorak je zdušno prihvatio poljski premijer Mateusz Morawiecki, dok je njegova danska kolegica Mette Frederiksen rekla da se takav scenarij “ne može isključiti”.

Rusija, koja je isporuku plina europskim kupcima stegnula u povratnoj sprezi sa stezanjem zapadnjačkih sankcija, također ne isključuju da “sabotiranje narušava europsku energentsku sigurnost“. Najmanje je jedan istaknuti ukrajinski dužnosnik ocijenio kako je riječ o ruskom napadu čiji je cilj destabilizacija Europe.

>>>Putin: Zapad će se ‘smrznuti poput vučjeg repa iz bajke’

Sve su međusobne optužbe i teorije podijeljene bez konkretnih dokaza.

Kronologija

Danska je u ponedjeljak prva izvijestila o curenju plina iz dijela cjevovoda Sjeverni tok 2 koji čeka uporabnu dozvolu i prolazi kroz njezin isključivi gospodarski pojas, vlasti su ograničile plovidbu na zahvaćenom području i odredile majušnu zonu zabrane letenja.

Pomorska uprava Švedske danas je uočila i curenje iz Sjevernog toka 1, koji je zbog “tehničkih poteškoća” u održavanju zastao s radom.

>>>Gazprom uočio ‘curenje ulja’, remont Sjevernog toka 1 produljen na neodređeno

Danske oružane snage s medijima su podijelile videozapis mjehurića kako pršte na površini mora. Najveće je curenje zahvatilo površinu veću od jednog kilometara, rečeno je.

>>>Merkel o anamnezi rata u Ukrajini – odvajanju od politike | isječci iz intervjua

“Danas smo suočeni s činom sabotaže, mi ne znamo sve detalje o onom što se odigralo, ali možemo jasno vidjeti da je riječ o činu sabotaže povezanom sa sljedećim korakom u eskalacije situacije u Ukrajini,” rekao je poljski premijer.

Sabotažu ne isključuju niti drugi europski lideri, baš kao ni Moskva.

Rizik od eksplozija

Curenja iz Sjevernog toka 2 velikih su razmjera i mogla bi potrajati do tjedan dana, ocijenio je rukovoditelj danske Agencije za energiju, Kristoffer Bottzauw.

Brodovi bi mogli izgubiti plovnost po ulasku u zonu.

>>>Fortum prodaje udjel u Uniperu, njemački danak blizu 30 milijardi eura

“Površina mora puna je metana, što znači da na području postoji povećani rizik od eksplozija,” upozorio je Bottzauw.

Danska premijerka u izjavi je podcrtala da su lokacije i incidenti – neuobičajeni.

“Govorimo o tri međusobno poprilično udaljena curenja, stoga je teško zamisliti da je to slučajnost,” rekla je Frederiksen.

Glasnogovornik Kremlja vijesti je karakterizirao “izrazito zabrinjavajućima”.

“Uistinu, mi govorimo o šteti nepoznate prirode u gospodarskoj zoni Danske,” rekao je Dmitrij Peskov pa ponovio procjene da zbivanja utječu na energetsku sigurnost Europe.

Kontekst

Niti jedan od zahvaćenih plinovoda trenutačno nije u funkciji. Gazprom je opskrbu Sjevernim tokom 1 uslijed “poteškoća” prekinuo na neodređeno, dok je netom završen Sjeverni tok 2 završio na čekanju uporabne dozvole koju uslijed geopolitičkih okolnosti uskraćuju regulatori u Njemačkoj.

Ono što je izvjesno, posljednji događaji gase nadu pojedinih dionika da će se dobava plina iz Rusije nastaviti ususret neizvjesnoj i za mnoge Europljane potencijalno hladnoj zimi.

Oba su cjevovoda sadržavala značajne količine plina, što nije neuobičajeno jer je ponovno tlačenje i aktivacija zahtjevan i složen postupak.

>>>Biden zavjetovao da će ruski napad na Ukrajinu okončati Sjeverni tok 2

Europski operator Sjevernog toka, u švicarskoj registrirani Nord Stream AG, kaže da je šteta “bez presedana”.

Gazprom, ruski državni energetski titan i monopolist u izvozu plina, nije komentirao situaciju.

“Tko bi profitirao?”

Jedan je izvor zadužen za europsku sigurnost za Reuters rekao da ne treba donositi preuranjene zaključke. “Postoje indikacije kako je riječ o namjernoj šteti. No morate se pitati: Tko bi profitirao?”

Analitičari Eurasia grupe procjenjuju kako je reaktivacija plinovoda sada “neizgledna”.

>>>‘Zima dolazi’: Putinova igra sjevernog toka sve intrigantnija, neizvjesnija

“Višestruko curenje u podmorju znači da niti jedan cjevovod izgledno neće isporučiti nikakve količine plina u EU kroz dolazeću zimu, neovisno o političkom razvitku ukrajinskog rata,” napisali su iz grupe u bilješci za klijente.

Cijene prirodnog plina u utorak se ponovno zagrijavaju, nakon hlađenja uvjetovanog popunjenim skladištima i pričuvama.

>>>Njemačka 75-postotne zalihe plina namaknula prije roka

Referentna cijena plina za listopad na nizozemskom je tržištu skočila za 10%, no ostaje daleko ispod vrhunaca zabilježenih tijekom više ili manje paničnog osiguravanja zaliha.

Aktualne su cijene i nadalje oko 200% veće nego u rujnu 2021. godine.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (5)

  1. […] ‘Sabotaža’ Sjevernih tokova – frka i strka – zima 27/09/2022 […]

  2. […] ‘Sabotaža’ Sjevernih tokova – frka i strka – zima 27/09/2022 […]

  3. vigor komar

    everything point the finger on criminals in u.s.a. but let’s wait some more time without jumping into conclusion yet.

  4. […] ‘Sabotaža’ Sjevernih tokova – frka i strka – zima 27/09/2022 […]

Comments are closed.