Biznis i ekonomija

Ifo: vidimo recesiju, ‘debeli minus na svim bojišnicama’

Njemačko gospodarstvo ponire u recesiju, ocijenio je u ponedjeljak institut Ifo u pratnji izvješća o poduzetničkom i poslovnom moralu čiji su pokazatelji redom lošiji od očekivanja.

Indeks poslovne klime u rujnu se spustio na 84.3, s 88.6 u kolovozu. Konsenzus u očekivanjima analitičara Reutersa bio je pad na 87.0.

>>>Njemačka trpi najveći rast proizvodnih cijena u povijesti

Ifo je usporediv pesimizam posljednji put zabilježio u svibnju 2020. godine u jeku inicijalnog, oštrog i paničnog odgovora na pojavu koranavirusa SARS-CoV-2.

“Debeli minus”

Aktualno osipanje i nazadovanje očekivanja vidljivo je u svim sektorima njemačkog gospodarstva, rekli su iz instituta, podcrtavajući produbljenje pesimizma u očekivanjima za zimske mjesece.

>>>Analitičari: niti 95 milijardi eura potpora neće spriječiti recesiju u Njemačkoj

“Vidimo debeli minus na svim bojišnicama,” komentirao je ekonomist instituta, Klaus Wohlrabe. “Očekivanja o rastu cijena ponovno su se povećala, svaka druga kompanija najavljuje njihovo povećanje.”

Rujanska Ifo anketa “više nego ikad ukazuje na recesiju u zimskoj polovici godine” dok rastuće cijene energenata siromaše najveću europsku ekonomiju, rekao je u osvrtu na rezultate Jörg Krämer iz Commerzbank. “Šok cijena energije uzrokuje pad kupovne moći potrošača i čini proizvodnju neisplativom za mnoge tvrtke,” podsjetio je.

Kontekst

Rusija je u odmjeravanju sa Zapadom i Europskom unijom u kontekstu invazije na Ukrajinu na gospodarskoj bojišnici polako ali postojano stegnula isporuku prirodnog plina o kojem je naširoko ovisna njemačka konkurentnost. Rezultat strategije povijesno je propinjanje cijena energenata, svesrdan pad potrošnje, iskupljenja tvrtki, prekid proizvodnje ili insolventnost.

>>>Moral njemačkih potrošača najniži u povijesti praćenja | GfK

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) u ponedjeljak je revidirala prognozu rasta njemačkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2023. godini i sada očekuje kontrakciju za 0.7% na godišnjoj razini. Riječ je o snažnoj i depresivnoj korekciji očekivanja u poredbi s prijašnjom, lipanjskom prognozom koja je predviđala rast za 1.7%.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] >>>Ifo: vidimo recesiju, ‘debeli minus na svim bojišnicama’ […]

Comments are closed.