Biznis i ekonomijaPreporučeno

Suočen s ‘rastućim izazovima’ OPEC revidirao očekivanja potražnje

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u ponedjeljak je peti put od travnja revidirala prognoze globalnog rasta potražnje i okljaštrila izglede za 2023. godinu.

Nova je procjena obrazložena “rastućim gospodarskim izazovima”, uključujući inflatorne pritiske i poskupljenje novca u financijskom sustavu.

>>>Indeks za europodručje bilježi uvertiru u zimsku recesiju | S&P Global

OPEC u posljednjoj mjesečnoj reviziji očekuje povećanje potražnje za naftom u 2022. godini za 2.55 milijuna barela dnevno (bpd), ili 2.6%.

Negativni rizici, izazovi

“Svjetsko je gospodarstvo u četvrtom tromjesečju 2022. ušlo u razdoblje povećane nesigurnosti i rastućih izazova,” odvagnuli su iz organizacije prema citatu Reutersa. “Negativni rizici uključuju visoku inflaciju, monetarno stezanje velikih središnjih banaka, visoke razine državnog duga u mnogim regijama, stezanje tržišta rada i trajna ograničenja opskrbnog lanca.”

>>>OPEC+ odbacio američku kritiku smanjenje outputa

Današnje je izvješće zadnje ususret sljedećem vijećanju članica OPEC+ koje će se održati 4. prosinca. Kartel je na posljednjem sastanku sasjekao proizvodnju u nastojanju da podupre cijene.

U drugom i trećem tromjesečju 2022. godine globalna ponuda nafte nadmašila je ukupnu potražnju za 200.000 bpd – ukupno 1,1 milijun bpd – nakon što je u prvom kvartalu bila u deficitu od 300.000 bpd.

OPEC

OPEC u idućoj godini očekuje povećanje potražnje na 2.4 milijuna bpd-a, također za 100,000 bpd-a manje nego u prijašnjoj prognozi.

Dugoročni su izgledi ostali stabilni i “potencijalno pozitivni”.

>>>Monstruozna zarada naftnih titana | Q3 2022.

“To može stići iz različitih izvora. Dominantno, svako bi rješenje geopolitičke situacije na istoku Europe moglo imati pozitivan utjecaj na inflaciju, dopustiti manje osokoljene monetarne politike.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima