Biznis i ekonomijaPreporučeno

Zalihe se gomilaju, cijene nafte padaju unatoč stezanju proizvodnje

Cijene nafte u srijedu su potonule za oko 2 dolara po barelu nakon što su industrijski podaci pokazali veće od očekivanog gomilanje zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama i uslijed percepcije da bi distopijska kineska politika “nulte tolerancije” zaraza koronavirusom mogla osupnuti potražnju i paralizirati drugo gospodarstvo svijeta.

>>>Monstruozna zarada naftnih titana | Q3 2022.

U skladu s neizvjesnošću pale su i budućnosnice, za 2.1 dolar ili 2.1%, na 93.35 dolara po referentnom barelu.

WTF su budućnosnice?

Budućnosnice su ugovori prema kojima se temeljna imovina (roba, obveznica, dionice, valuta) mora isporučiti unaprijed utvrđenog datuma u budućnosti. Drugim riječima, one obvezuju obje ugovorne strane da transakciju provedu određenog datuma u budućnosti.

Primjerice: Croatia Airlines (CA) ne može predvidjeti cijenu goriva za tri mjeseca, ali želi smanjiti rizik podnošenja velikih gubitaka u slučaju naglog rasta cijene goriva. Kako bi izbjegla taj rizik, može zaključiti terminski ugovor sa svojim španjolskih dobavljačem goriva Repsolom prema kojemu će od Repsola za tri mjeseca kupiti gorivo po cijeni od 100 € po barelu. Nakon što se ugovor zaključi, CA je zajamčena isporuka potrebnog goriva po navedenoj cijeni bez obzira na to kolika će biti njegova cijena u budućnosti (izvor ZSE).

Gomilanje zaliha, covid distopija

Američka Administracija za informiranje o energiji bilježi da su zalihe sirove nafte porasle za 3.9 milijuna barela, u poredbi s konsenzusom u očekivanju analitičara o rastu za 1.4 milijuna barela.

“Izvješće je još jednom promiješano, ali naklonjeno medvjedima, s rastom zaliha sirovine i skokom u domaćoj proizvodnji,” rekao je partner pri njujorškom Again Capital LLC, John Kilduff.

>>>EU rusku naftu kupuje preko posrednika i uvozi inflaciju za svoje građane | RBC Capital Markets

Tržišta su prošlog tjedna poskočila u nadi da će Kina doraditi strategiju “nulte tolerancije” u borbi protiv koronavirusa, ali je Partija u međuvremenu učvrstila predanost pristupu “dinamičnog čišćenja”.

U posljednjim inačicama i mutacijama prijemčiv poput hunjavice, virus pronalazi put kroz kinesku obranu uz veliki gospodarski i psihološki danak.

>>>Kina nastavlja s ranjavanjem nacionalne psihe i gospodarstva, nultom tolerancijom covida

“S naracijom da je (otvaranje Kine) odgurnuto, uparenom sa značajnim gomilanjem američkih podataka o inventaru, implicirajući smanjenu potražnju u SAD-u, recesijske ekipe jutros su se vratile punom snagom u Aziju,” napisao je u bilješci za klijente Stephen Innes, izvršni partner u SPI Asset Managementu.

>>>Biden opet grabi u rezerve, hladi cijene nafte ususret izborima

Zabrinutost na tržištima izaziva i detalj o rastu zaliha američkih naftnih derivata, dizela i benzina, za oko 2.6 milijuna barela, u poredbi s očekivanjima o njihovom iscrpljivanja za 1.1 milijun barela.

Europski embargo na rusku naftu

Drugi ključni faktori u procjeni budućeg kretanja cijena ostaju neizvjesni i dobrim dijelom uvjetovani silinom utjecaja europskog embarga na rusku naftu nametnutog u kontekstu rata u Ukrajini.

>>>Vjesnici europske krize u opskrbi dizelom

Europska unija uvoz ruske sirovine namjerava zaustaviti s 5. prosinca a derivata s 5. veljače 2023. godine.

>>>OPEC+ odbacio američku kritiku smanjenje outputa

Cijene nafte padaju iako je kartel zemalja izvoznica s pridruženom Rusijom (OPEC+) stegnuo proizvodnju u nastojanju da osovi potporanj.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Današnje je izvješće zadnje ususret sljedećem vijećanju članica OPEC+ koje će se održati 4. prosinca. Kartel je na posljednjem sastanku sasjekao proizvodnju u nastojanju da podupre cijene. […]

Comments are closed.