Biznis i ekonomija

OPEC+ odbacio američku kritiku smanjenje outputa

Članice organizacije zemalja izvoznica nafte OPEC+ u nedjelju su svesrdno podržale smanjenje outputa uslijed napetih odnosa između Washingtona i Riada.

Sjedinjene Američke Države u četvrtak su rekle da bi smanjenje proizvodnje osnažilo prihode Rusije i sugerirale da su u pozadini politički motivi Saudijske Arabije koja je u nedjelju odbacila prozivke da podržava Moskvu i invaziju Ukrajine.

>>>OPEC+ promišlja veliko stezanje proizvodnje, obranu i uvjetovanje cijena

Saudijski kralj Salman bin Abdulaziz u osvrtu je rekao da je odluka o stezanju tržišta usvojena radi održavanja stabilnosti i ekvilibrija cijena nafte.

“Tehnička odluka”

Ministar obrane, Salmanov sin Khalid, istovremeno je naglasio da je zaključak o smanjenju outputa za dva milijuna barela dnevno usvojen suglasjem i na temelju gospodarskih faktora.

Gledište je javno podržala nekolicina ministara članica, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate.

>>>Aramco ostvario najveću dobit od IPO-a

“Želio bih pojasniti da je posljednja odluka OPEC+, koja je jednoglasno odobrena, bila čista tehnička odluka, bez ikakvih političkih namjera,” napisao je na Twitteru ministar energetike Suhail al-Mazrouei.

Njegova je objava stigla u ehu izjave iračke državne naftne kompanije SOMO.

“Postoji totalni konsenzus među OPEC+ zemljama da je najbolji pristup uvjetima na tržištu nafte tijekom aktualnog razdoblja nesigurnosti i izostanka jasnoće preventivni pristup koji podržava stabilnost tržišta i pruža nit vodilju nužnu za budućnost.”

Odluku su sličnim izjavama pozdravili i drugi značajni dionici, uključujući Kuvajt, Oman i Bahrain.

>>>Credit Suisse: ‘nije tipfeler’, BDP Venezuele ove bi godine mogao poletjeti za 20%

Khalid bin Salaman u nedjelju je rekao da je “začuđen” američkim tvrdnjama da se njegova zemlja “priklonila Rusiji u njezinom ratu protiv Ukrajine”.

“Mnogo govori to što ove lažne optužbe ne stižu od ukrajinske vlade,” napisao je princ na Twitteru.

>>>EK gura gospodarsko samoranjavanje, Europljani na Twitteru nezadovoljni | embargo na rusku naftu

Izvan perspektive kartela, zalihe nafte u velikim svjetskim gospodarstvima trenutačno su manje u poredbi s prijašnjim razdobljima smanjivanja outputa što bi trebalo poslužiti kao snažniji temelj za održavanje cijena.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comments (1)

  1. […] Zabrinutost potpiruju posljednje ankete dok ukazuju da je ugodna prednost Demokrata u pojedinim utrkama za Senat okopnila uslijed postojanih inflatornih pritisaka, snažnog stezanja monetarne politike ili samoranjavanja kakvim se pokazao poziv na globalni embargo ruske nafte koji su odbile sve hemisfere osim Zapada. […]

Comments are closed.