Biznis i ekonomijaPreporučeno

Credit Suisse: ‘nije tipfeler’, BDP Venezuele ove bi godine mogao poletjeti za 20%

Gospodarstvo Venezuele ove bi godine moglo poletjeti za 20%, odvagnula je u izvješću investicijska banka Credit Suisse revidirajući prijašnju procjenu o rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 4.5%.

Banka je popravila i prognozu za 2023. godinu, s 3% na 8%.

“Ovo nisu tipfeleri! Ako smo točni, ovo bi moglo završiti s jednim od najsnažnijih otisaka rasta globalno za ove godine,” napisali su iz banke u izvješću datiranom 6. travnja.

Venezuelansko gospodarstvo “dno” je dodirnulo u 2019. godini a posljednja prognoza uvelike počiva na očekivanjima da će nacija profitirati od rata u Ukrajini, odnosno zapadnjačkih sankcija ruskih energenata.

>>>Straćare u predgrađu Caracasa ilustriraju rastući očaj Venezuele

Caracas je u ožujku održao sastanak na visokoj razini s Washingtonom na kojem je utrt put prema ublažavanju američkih sankcija Venezueli nametnutih u 2019. godini.

Dok jednom ne smrkne…

Credit Suisse u izvješću procjenjuje da bi članica OPEC-a na američkom tržištu dobrim dijelom mogla zamijeniti rusku sirovinu i derivate.

>>>BP ‘likvidira’ udjel u Rosneftu | rat u Ukrajini

SAD je od Rusije lani kupovao ugrubo 700,000 barela dnevno (bpd), dok je ukupni izvozni potencijal Venezuele bio između 500,000 i 700,000 bpd-a.

“Čini se izvedivim da bi venezuelanske vlasti s popuštanjem sankcijama mogle napumpati tu brojku,” napisali su iz banke. “Iznenada, uslijed zabrinutosti oko opskrbe naftom, neki su se sjetili da su navodno najveće svjetske rezerve nafte u zemlji koja relativno nije tako daleko od SAD-a.”

>>>Ekstremno siromaštvo zahvatilo 76.6% Venezuelanaca | istraživanje

Reuters piše da su venezuelanska državna naftna kompanija Petroleos de Venezuela (PDVSA) i pojedine strane tvrtke krenule s priprema u očekivanju rastuće potražnje i oslobađanja izvoza, no podaci sugeriraju i da je potencijal PDVSA okljaštren godinama lošeg upravljanja, uključujući izostanka ulaganja i održavanja ključne infrastrukture za proizvodnju, rafiniranje, pohranjivanje i izvoz.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima