Biznis i ekonomijaPreporučeno

MMF prepolovio ovogodišnju procjenu rasta Latinske Amerike, BDP Venezuele kolabirao 35%

MMF je u utorak snažno sasjekao svoja očekivanja ekonomskog rasta u Latinskoj Americi u 2019. godini u odnosu na prognozu od prije samo tri mjeseca.

Ovogodišnji ekonomski output Latinske Amerike bi prema novoj projekciji trebao iznositi mizernih 0.6%, MMF je u travnju prognozirao rast od 1.4%.

Fond je nadolje korigirao i procjenu globalnog rasta, s 3.3% u travnju na 3.2%.

Apsolutni prvak Latinske Amerike je Venezuela, koju ove godine očekuje zastrašujuća kontrakcija BDP-a od 35% posto. Tamošnja ekonomija je danas manja za oko 63% u odnosu na razine zabilježene u 2015. godini.

Prema dijelu izvješća za Latinsku Ameriku, najzlogukija prognoza je snašla Brazil, čija je projekcija korigirana s 2.1% na 0.8%. Ta, daleko najveće latinoamerička ekonomija, očajnički treba novac čija nestašica prijeti funkcioniranju vlade.

>>>Brazil nema kinte

Loše je prošao i Meksiko čiji bi BDP prema novoj prognozi trebao rasti 0.9% umjesto 1.6% predviđenih u travnju. Meksička vlada je u prvim reakcijama snažno osudila brojke koje dodatno ljuljaju već poljuljani investicijski status nacije.

MMF sugerira i dublju od očekivane recesije u Argentini te njezino sporije izranjanje iz negativnih voda u 2020. godini.

Procjena MMF-a za ukupni rast latinoameričkih ekonomija u 2020. manja je za 0.1% (2.3%).

>>>Loše pretkazanje: u Japanu najveći realni pad plaća od 2015. godine

Grabancijaš primjećuje da je MMF u novom izvješću prvi put prepoznao opasnost od globalne dezinflacije, no mi smo uvjereni kako ćemo o tom fenomenu uskoro pisati puno, kako u Hrvatskoj tako u svijetu.

Grabancijaš/MMF/Reuters