Biznis i ekonomija

BP ‘likvidira’ udjel u Rosneftu | rat u Ukrajini

Bernard Looney; Foto: Bloomberg Markets and Finance/YouTube

BP nakon tri desetljeća odustaje od svojeg udjela u ruskom naftnom divu Rosneftu, iznenadni potez bit će skup i trenutačno slovi kao najznačajniji potez neke zapadne kompanije u odgovoru na rusku invaziju Ukrajine.

>>>EU žali, uvodi stroge sankcije ‘zabludjelom autokratu’ Putinu | rat u Ukrajini

Rosneft je u posjedu oko polovice naftnih i plinskih rezervi BP-a i trećine proizvodnih kapaciteta. Dezinvestiranje udjela od 19.75% koštat će 25 milijardi dolara, rekla je britanska kompanija.

Šok, žaljenje

“Duboko sam šokiran i ožalošćen situacijom koja se razvija u Ukrajini i moje je srce sa svima pogođenima. To nas je natjeralo da temeljito preispitamo poziciju BP-a s Rosneftom,” rekao je izvršni direktor BP-a Bernard Looney.

BP je slovio kao najveći strani investitor u Rusiju i njegovo iznenadno povlačenje stvara pritisak na druge zapadnjačke kompanije, poput francuskog TotalEnergies ili britanskog Shella.

>>>‘Još jedan tabu je pao’: EU prvi put u povijesti naoružava drugu državu | rat u Ukrajini

Ministar za poduzetništvo Ujedinjenog Kraljevstva Kwasi Kwarteng u nedjelju je pozdravio odluku BP-a, nakon što je njegovu vezu s Rosneftom javno propitivao u petak.

“Politički pritisak bez presedana”

“Ničim izazvana ruska invazija Ukrajine mora biti poziv za buđenje britanskim tvrtkama s komercijalnim interesima u Rusiji (predsjednika Vladimira) Putina,” napisao je ministar na Twitteru.

Rosneft je izrazio žaljenje zbog odluke BP-a donesene uz “politički pritisak bez presedana”, javile su ruske izvještajne agencije uz ocjene analitičara da je uništeno 30 godina uspješne suradnje.

>>>Korekcije, izvanredne procjene kreditnih rejtinga Rusije i Ukrajine

Susannah Streeter, iskusna analitičarka investicijskog tržišta pri britanskom trgovačkom brokeru Hargreaves, za Reuters je ocijenila kako će BP-u biti “izrazito teško” vratiti punu vrijednost svojeg udjela u Rosneftu.

Dividenda od 640 milijuna dolara

Looney je još prošlog tjedna govorio da će nastaviti suradnju, uz štovanje zapadnjačkih sankcija. Sada će, zajedno s bivšim izvršnim direktorom BP-a Bobom Dudleyem, istupiti iz Upravnog vijeća Rosnefta.

BP prihode od udjela u Rosneftu prima u obliku dividende koja je u 2021. godini ugrubo iznosila oko 640 milijuna dolara ili 3% ukupnog novčanog priljeva od poslovanja.

>>>Strah od rata u Ukrajini izazvao prvu korekciju S&P od proglašenja pandemije

Kompanija u Rusiji trenutačno zapošljava oko 200 ljudi, većinom lokalno regrutiranog osoblja, rekao je glasnogovornik BP-a.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (3)

  1. […] BP ‘likvidira’ udjel u Rosneftu | rat u Ukrajini 28/02/2022 […]

  2. […] BP ‘likvidira’ udjel u Rosneftu | rat u Ukrajini 28/02/2022 […]

  3. […] Bilo zbog prijetnje sankcijama, bilo iz moralnih pobuda, Rusiju je u posljednjim danima napustio velik broj zapadnjačkih kompanija. Primjerice, BP je nakon tri desetljeća odustao od svojeg udjela u ruskom naftnom divu Rosneftu, dezinvestiranje udjela od 19.75% koštat će 25 milijardi dolara, rekla je britanska kompanija. […]

Comments are closed.