Biznis i ekonomija

OPEC+ promišlja veliko stezanje proizvodnje, obranu i uvjetovanje cijena

OPEC+ ovog će tjedna razmotriti smanjenje proizvodnje za više od milijun barela dnevno (bpd), doznao je u nedjelju Reuters od osoba upoznatih s promišljanjem dionika ususret sastanku koji će se održati 5. listopada.

Obrana cijena stiže u kontekstu velikih financijskih i geopolitičkih nevolja i previranja, uključujući rusku invaziju Ukrajine koja uparena sa stezanjem monetarne politike u odgovoru na inflatorne pritiske okida recesiju u Europi, Velikoj Britaniji i potencijalno u Sjedinjenim Američkim Državama.

>>>Biden proglasio embargo na rusku naftu, ‘dramatičan’ rast cijena motornih goriva u Uniji izvjestan

Slabljenje potražnje povijesno ruši cijene nafte, no kartel predvođen Saudijskom Arabijom povijesno je uvijek spreman na “regulaciju tržišta”.

OPEC-ovih 14 članica kontrolira 35 posto globalnih zaliha nafte i 82 posto dokazanih rezervi. S dodatkom 10 zemalja koje nisu članice OPEC-a, među kojima su značajne Rusija, Meksiko i Kazahstan, ti se udjeli povećavaju na 55 odnosno 90 posto. Ovo OPEC+ omogućuje neviđenu razinu utjecaja na svjetsko gospodarstvo.

FORBES
Rez za milijun bpd-a

Analitičari drže da će značajno smanjenje proizvodnje naljutiti Sjedinjene Američke Države čiji je predsjednik Joe Biden tijekom recentnog, epohalnog propinjanja cijena motornih goriva u Americi opetovano pozivao na njezino povećanje, dijelom i kako bi umanjio prihode Rusije čije su državne i privatne kompanije unatoč, ili radije, upravo zahvaljujući sankcijama ostvarile ponajbolji profit ikada.

Saudijska Arabija uslijed napetih odnosa s Bidenovom administracijom nije osudila Putinovu “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini.

>>>Povijesno oslobađanje američkih naftnih rezervi nedovoljno za sputavanje cijena | analitičari

Osoba upoznata s pozicijama unutar OPEC+ za Reuters je rekla da je Moskva među članicama koje žele smanjenje za milijun bpd-a, ili 1% aktualne globalne opskrbe.

>>>Na moru rekordne količine ruske nafte

Ukoliko se rez materijalizira, on će biti najveći od 2020. godine kada je output uslijed pandemijskog kolabiranja potražnje smanjen za rekordnih 10 milijuna bpd-a.

Grupi je za povratak na predpandemijske razine trebalo dvije godine.

Izvori su sugerirali da Saudijska Arabija želi još veće smanjenje i da je u njegovom postizanju spremna na unilateralno djelovanje.

Analitičari i promatrači tržišta, poput UBS-a i JP Morgana, u posljednjim su danima odvagnuli da bi rez za jedan milijun bpd-a izgledno dokinuo ili usporio pad cijena.

>>>EU rusku naftu kupuje preko posrednika i uvozi inflaciju za svoje građane | RBC Capital Markets

“Vodstvo OPEC+ neće pregovarati o cijeni ispod 90 dolara, stoga će oni djelovati kako bi očuvali tu donju granicu,” odvagnuo je broker za naftu pri PVM-u, Stephen Brennock.

Međunarodne cijene nafte na najave su u ponedjeljak reagirala rastom za 2%.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Kremlj je pozdravio i pohvalio odluku OPEC+ o smanjenju proizvodnje nafte uz ocjenu da je riječ o uspješnom suprotstavljanju “kaosu” koji na globalnim tržištima energenata siju Sjedinjene Američke Države (više). […]

Comments are closed.