Biznis i ekonomijaPreporučeno

Urušila se dionica Credit Suisse, Twitter bruji o usudu

Dionice švicarske banke Credit Suisse u ponedjeljak su u prvim satima trgovanja propale za oko 10%, ukazujući na razmjere zabrinutosti ususret predstavljanja plana restrukturiranja najavljenog za 27. listopad.

>>>Nepoznati investitor prodao goleme udjele u Deutsche Bank i Commerzbank

Glavni izvršni direktor banke Ulrich Körner i drugi rukovodeći ljudi zaposlenike, investitore i klijente postojano uvjeravaju da banka ima solidan kapital i likvidnost ali je u petak zabilježen značajan rast prinosa na zamjenu kreditnog rizika (CDS) – ugovora koji kupcima osiguravaju kompenzaciju u slučaju neplaćanja duga ili drugog nepovoljnog kreditnog zbivanja (više, Arhivanalitka).

>>>Credit Suisse osupnut gubicima u rizičnom fondu, ugroženi uprava i dividenda

Grabancijaš neovisno bilježi veliki “buzz” na Twitteru u kojem se s više ili manje panike i zabrinutosti spominje kolaps Credit Suissa i Deutsche Bank.

Obje banke naširoko su prihvaćene kao financijske institucije koje su “prevelike da bi propale”, odnosno čiji bi krah donio sustavni rizik kakav se posljednji put manifestirao nakon sloma američkog zajmodavca Lehmana čiji je usud u povijest upisan kao uvertira u Globalnu recesiju.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters