Biznis i ekonomijaPreporučeno

Par neugodnih detalja o europskom embargu na dizel, rusku naftu

Europa će 5. veljače zabraniti uvoz ruskih naftnih proizvoda i sirovina u potezu koji već izaziva tektonske pomake u trgovini dizelom.

>>>Odmjeravanje Rusije i Zapada poskupljuje naftu

Kupci hrle s punjenjem velikih spremnika pa je njegov uvoz iz Rusije segnuo na najvišu razinu u godinu dana.

Kontekst

Europska unija je 5. prosinca zabranila uvoz ruske nafte u tranzitu morem i sada priprema embargo na ostatak ponude.

>>>Ruski diplomat: počevši s ovom godinom Europa će živjeti bez ruske nafte

Grupa 7 zemalja s pridruženom Australijom i 27 članica Europske unije također su ograničili cijene ruskih sirovina na 60 dolara po barelu.

Cijene dizela

Budući da je Europska unija teško ovisno o uvozu ruskog dizela, izgledno je da će derivat poskupjeti i donijeti debele marže, kao i daljnje regulacije cijena.

Analitičari očekuju, a Reuters kalkulira, da će profit od rafiniranja po barelu dizela skočiti do 38 dolara, dvostruko više nego u razdoblju od 2018.-2022. godine.

>>>EU rusku naftu kupuje preko posrednika i uvozi inflaciju za svoje građane | RBC Capital Markets

Europa je istovremeno dogovorila uvoz dizela iz Azije i Bliskog istoka koji će izgledno ugrabiti ponajveći dio ruskog kolača.

Navedeni faktori, skuplji prijevoz i rafiniranje, izgledno će se preliti i dodatno poljuljati s inflacijom opterećene potrošače.

Pritisak bi mogao popustiti kroz godinu, paralelno s užurbanim razvojem novih kapaciteta u Saudijskoj Arabiji, Nigeriji, Kuvajtu i Kini.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (3)

  1. […] >>>Par neugodnih detalja o europskom embargu na dizel, rusku naftu […]

  2. […] je već prenio procjene analitičara da će nova žrtva za Ukrajinu utjecati na europske cijene dizela i drugih motornih goriva, dodatno […]

  3. […] je već prenio procjene analitičara da će nova žrtva za Ukrajinu utjecati na europske cijene dizela i drugih motornih goriva, dodatno […]

Comments are closed.