Biznis i ekonomijaPreporučeno

Dobro raspoloženi Putin uz smiješak mahnuo pa-pa stranim tvrtkama | VIDEO

Predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je u vidljivo dobrom raspoloženju mahnuo zbogom stranim biznisima koji su u odgovoru na invaziju Ukrajine bojkotirali ili napustili rusko tržište rekavši da će njihov odlazak pogodovati domaćim tvrtkama

Putin je tijekom sastanka s visokim dužnosnicima emitiranog na državnoj televiziji rekao da su te tvrtke zbog izlaska iz velikog i lukrativnog tržišta iskusile proporcionalno velike gubitke.

>>>Putin: tko sije vjetar žanje oluju

“Danas mnogi od njih (zapadnjačkih biznisa) pod pritiskom svojih vlada napuštaju naše tržište. Svako im dobro,” rekao je uz smiješak popraćen kratkim, pa-pa, mahanjem ruke.

“Ništa (u Rusiji) nije kolabiralo niti se raspalo. Naše su kompanije i poduzetnici pokupili ova poduzeća, pa čak i čitave sektore, i nastavljaju raditi izrazito uspješno,” dodao je.

>>>Rusija razvlastila Exxon Mobil, preuzela udjel od četiri milijarde dolara

Rusiju su od 24. veljače 2022. godine, početka rata u Ukrajini, napustile brojne, uglavnom zapadnjačke tvrtke. Velika ih je većina uslijed povlačenja i dezinvestiranja pretrpjela impozantne ili totalne gubitke.

Putin je osobno naredio nacionalizaciju pojedine imovine, osobito u energetskom sektoru, za koju su vlasti procijenile da ima sustavni ili strateški značaj.

Bumerang

Rusija je 2022. zaključila s rekordnim viškom na tekućem računu, no rastući broj analitičara drži da će 2023. biti teža i izazovnija, uz prve nagovještaje da sve šire zapadnjačke sankcije ljuljaju gospodarstvo.

Reuters je početkom veljače izvijestio da su mjesečni prihodi od oporezivanja i carina na energiju u siječnju pali za 46% na godišnjoj razini, što je usporedivo sa situacijom u 2020. godini kada se dobar dio svijeta našao “zaključanim” u odgovoru na pandemiju bolesti COVID-19.

Konsenzus je pritom još uvijek neutvrđen, pa je dobro raspoloženje Putina pobudilo radoznalost političara i analitičara.

Moskva drži da su zapadnjačke sankcije poput bumeranga i da više štete čine onima koji ih nameću, što se materijalizira kroz povijesne inflatorne pritiske u Sjedinjenim Američkim Državama i Europi.

>>>‘Kritična faza’, golemi gubitak bogatstva u Njemačkoj

U navedenom kontekstu zanimljivo, Javier Blas, uvijek dobro informiran kolumnist Bloomberga specijaliziran za tržište roba i energenata u petak je zamijetio da Rusija s ožujkom planira smanjenje outputa nafte koja se našla na udaru sankcija članica skupine G7 s pridruženom Australijom.

Dobrovoljno smanjenje proizvodnje za 500.000 barela najavio je potpredsjednik Vlade Ruske Federacije Aleksander Novak.

>>>Putin najavio ukaz o zabrani izvoza nafte u zemlje koje kontroliraju cijene, upozorio na kolaps

Grabancijaš je već prenio procjene analitičara da će nova žrtva za Ukrajinu utjecati na europske cijene dizela i drugih motornih goriva, dodatno opteretiti inflacijom oslabljena poduzeća i građane.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Dobro raspoloženi Putin uz smiješak mahnuo pa-pa stranim tvrtkama | VIDEO 10/02/2023 […]

Comments are closed.