PolitikaPreporučeno

Ostavka vlade u Moldaviji

Prozapadnjačka vlada Moldavije u petak je podnijela kolektivnu ostavku nakon 18 mjeseci označenih gospodarskim propadanjem i unutarnjim napetostima okinutima ratom u susjednoj Ukrajini.

Predsjednica Maia Sandu je nakon prihvaćanja abdikacije premijerke Natalie Gavrilite za sljedećeg premijera nominirala iskusnog predsjedničkog savjetnika i bivšeg ministra unutarnjih poslova Dorina Receana koji uživa povjerenje parlamenta.

>>>Otvara se scenarij uvlačenja Moldavije u rusko-ukrajinski rat

Recean je novinarima rekao da namjerava nastaviti s približavanjem Europskoj uniji i oživljavanjem gospodarstva.

“Nova će vlada imati tri prioriteta: red i disciplinu, novi život za ekonomiju, i mir i stabilnost,” rekao je.

Zrcaljenje

Novu vladu očekuje i pregršt izazova, uključujući potencijalni gubitak separatistički ustrojene regije Pridnjestrovlje (Transnіstrіa) s većinskim stanovništvom ruskog porijekla i stalnim garnizonom Rusije.

>>>Viola von Cramon-Taubadel: Moldavija je sljedeća meta Kremlja | EP

Pridnjestrovlje, uski pojas na granici Moldavije i Ukrajine, neovisnost je proglasilo 1992. godine, ali čin nikad nije priznat od strane međunarodne zajednice.

U zrcaljenju ukrajinskog scenarija, Rusija pokazuju otvoreno nezadovoljstvo zbog nastojanja Europske unije da Moldaviju uključi u europske integracije.

Kontekst

Sandu je posrnuloj vladi zahvalila na naporima “u razdoblju mnogobrojnih kriza.”

>>>Putin kroji granice Novorusije | rat u Ukrajini

“Unatoč izazovima bez presedana, zemljom se vladalo odgovorno, s puno pažnje i predanog rada. Mi imamo stabilnost, mir i razvoj – dok su drugi tražili rat i stečaj.”

Gavrilita je ulogu predsjednice vlade preuzela u kolovozu 2021. godine nakon što je njezina proeuropska Stranka akcije i solidarnosti osvojila parlamentarnu većinu s mandatom za iskorjenjivanje korupcije.

EU je lani prihvatio zahtjev Moldavije za početak pristupnih pregovora i naciji podario status kandidata, što je prihvaćeno kao veliki diplomatski uspjeh Sandu.

Vlada je istovremeno utrla put nužnim reformama i pokušala umanjiti energetsku ovisnost o Rusiji.

Unatoč htijenjima, zemlja je suočena sa snažnim inflatornim pritiscima i velikim priljevom izbjeglica iz Ukrajine.

Na udaru se našlo i gospodarstvo suočeno s nestašicom električne energije i dubokom ovisnošću o ruskom plinu.

>>>Prosvjedi protiv prozapadnjačke premijerke Moldavije | VIDEO

Rast cijena, posebice cijena plina, lani je izazvao ulične prosvjede u kojima su građani Sandu i vladu pozivali na ostavku i tražili približavanje Rusiji.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters