PolitikaPreporučeno

Viola von Cramon-Taubadel: Moldavija je sljedeća meta Kremlja | EP

Zastupnici Europskog parlamenta pozvali su u četvrtak Europsku komisiju da Moldaviji dodijeli status zemlje kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji, dok su istodobno zabrinuti zbog situacije u odmetnutoj istočnoj regiji Pridnjestrovlju preko koje Rusija želi destabilizirati vladu u Kišinjevu.

>>>Otvara se scenarij uvlačenja Moldavije u rusko-ukrajinski rat

Moldavija je jedna od najsiromašnijih zemalja europskog kontinenta koja je primila najveći broj ukrajinskih izbjeglica u odnosu na broj stanovnika. Zbog toga su europarlamentarci istaknuli da je toj zemlji potrebna gospodarska pomoć ne bi li se riješila ovisnosti o ruskom plinu, a od Komisije su zatražili da Moldaviji dodijeli status zemlje kandidatkinje za ulazak u EU.

Opasna situacija

Zastupnik socijaldemokrata Tonino Picula podsjetio je da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Moldavijom potpisan prije šest godina, međutim neriješeni problem statusa regije Pridnjestrovlje na istoku zemlje ponovno izlazi na vidjelo u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu.

>>>Ukrajina spremna za ulazak Bjelorusije na bojišnicu

“Incidenti u Pridnjestrovlju i obvezna vojna mobilizacija jasno pokazuju koliko je tamo opasna situacija, a moldavijski su čelnici pridonijeli eskalaciji već napete situacije. Rusija želi destabilizirati Moldaviju. Ona ne bira sredstva za uplitanje u moldavske izborne procese i unutarnja pitanja”, rekao je Picula.

Sljedeća meta Kremlja

Pridnjestrovlje je uski pojas na granici Moldavije i Ukrajine većinski naseljeno ruskim stanovništvom. Taj teritorij je 1992. godine proglasio neovisnost, ali nikad nije priznat od strane međunarodne zajednice.

>>>Putin kroji granice Novorusije | rat u Ukrajini

Moldavija je sljedeća meta Kremlja, upozorila je zastupnica zelenih Viola von Cramon-Taubadel. Zbog toga smatra da EU mora pomoći Moldaviji na njezinom putu prema punopravnom članstvu.

>>>‘Teror, ovisnost, agresija…’ u raspravi EP-a o uvođenju gospodarskih sankcija Rusiji

“U Moldaviji postoje pitanja koja se još trebaju rješavati, a tiču se zaštite ljudskih prava. Međutim, takozvani ‘ruski mirotvorci’ još uvijek pod okupacijom drže dijelove Moldavije, a rat bi se lako mogao preliti u tu državu”, izjavila je.

Zastupnik Europske pučke stranke Andrius Kubilius smatra da i EU snosi dio odgovornosti za stanje u Moldaviji jer nije dovoljno ozbiljno shvatila stratešku odgovornost za stabilizaciju Moldavije i zapadnobalkanskih država

>>>Američki Kongres reaktivirao ‘Zakon o zakupu’ iz 1941.; Volodin: hipoteke su skupe

“Znamo s čime se Moldavija suočavala u zadnjih 30 godina, s okupacijom, pranjem novca i sl. Danas ona ima proeuropsku vladu i predsjednicu, a Kremlj prijeti moldavskoj suverenosti“, poručio je Kubilius dodavši da cijeli kontinent zaslužuje pomoć EU.

Pridruživanje sporo i složeno

Dragoş Tudorache iz kluba liberala također želi vidjeti Moldaviju u Europskoj uniji. Smatra da ta zemlja zaslužuju financijsku pomoć s obzirom da je primila veliki broj ukrajinskih izbjeglica.

>>>Vlada RH upućuje pet milijuna eura hitne pomoći Ukrajini

“Treba im omogućiti pristup vanjskom tržištu jer njihova energetska ovisnost o ruskom plinu predstavlja pritisak na stabilnost i gospodarstvo“, kazao je.

Povjerenik Europske komisije za proširenje Olivér Várhelyi rekao je da je proces pridruživanja bilo koje države rijetko kada brz i jednostavan, ali Komisija žurno radi na tome kad je Moldavija u pitanju. U međuvremenu će EK nastaviti pružati pomoć kako bi se zemlja mogla nositi s izbjegličkim valom iz ratom pogođene Ukrajine.

>>>EU građane poziva da manje voze, smanje grijanje, ugase klimu, rade od kuće…

“Podržali smo s 15 milijuna eura kupnju potrebne opreme za pograničnu policiju i s još 15 milijuna eura regionalne projekte ne bi li ljudi došli do sigurnog okruženja. Frontex jača svoju akciju u Moldaviji te će razmjestiti 80 časnika i službenika da bi pomagali na granici”, izjavio je povjerenik.

Pratite nas na Google vijestima