Biznis i ekonomija

Indijske rafinerije rusku naftu plaćaju dirhamom | dedolarizacija

Indijske rafinerije koje su postale jedan od glavnih hubova za preradu ruske nafte i njezinu preprodaju širom svijeta, uključujući u Europsku uniju, rusku su sirovinu umjesto dolarima započele plaćati dirhamima, nacionalnom valutom Ujedinjenih Arapskih Emirata, doznao je Reuters od osoba upoznatih s mešetarenjem.

>>>EU rusku naftu kupuje preko posrednika i uvozi inflaciju za svoje građane | RBC Capital Markets

Informacija, objavljena u subotu, zanimljiva je jer sugerira da Moskva pospješuje napore unutar svoje dugogodišnje strategije umanjivanja ovisnosti o dolaru, ili dedolarizaciji.

>>>‘De-dolarizacija’: udio dolara u ruskim rezervama u dvije godine pao s 46 na 22 posto (2019.)

Trendu pogoduju zapadnjačke sankcije i ograničavanja cijena ruske sirovine i derivata jer trgovci izbjegavanjem američke valute i posrednika umanjuju izglede da će se naći unutar njihova dosega.

Kontekst

Ograničenje cijena koje je nametnuo G7 zabranjuje bilo kojoj zapadnoj tvrtki – koje uživaju, ili su uživale, globalnu dominaciju u pružanju usluga osiguranja i dostave – sudjelovanje u trgovanju ruskom sirovom naftom ako je nabavna cijena iznad 60 dolara po barelu na mjestu utovara u Rusiji.

>>>Ruski Nacionalni fond odbacio dolar | ministar

To ostaje slučaj čak i ako je nafta namijenjena zemljama poput Kine i Indije koje ne priznaju nadnacionalne porive G7.

Azijski i indijski trgovci u takvom okolišu traže alternativne metode plaćanja i osiguranja, što uzgredno pogoduje ruskim nastojanjima da svoje gospodarstvo oslobodi od dominacije dolara.

>>>Rusija spremna za rez proizvodnje, zabranu izvoza nafte nacijama koje kontroliraju cijene

Reuters je od izvora doznao da je nakon početnog zaziranja plaćanje u dirhamu odobrila najsnažnija, Državna banka Indije (SBI).

>>>Par neugodnih detalja o europskom embargu na dizel, rusku naftu

Gornja granica cijena ruske nafte od 60 dolara, manja je od njezine aktualne tržišne vrijednosti i izvori kažu da “konzervativni” SBI pažljivo motri da se transakcije nalaze unutar okvira iako Indija ne priznaje zapadnjačka ograničenja.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima