Biznis i ekonomijaPreporučeno

Inflacija u Francuskoj i Španjolskoj potonula ispod ciljane razine

Inflacija u Francuskoj i Španjolskoj u rujnu se našla ispod 2%, razine koju u srednjem roku cilja monetarna politika Europske središnje banke (ECB).

U petak objavljeni podaci pokazuju da je stopa u Francuskoj porasla za 1.5% na godišnjoj razini, pa se prvi put u više od tri godine našla ispod 2%.

Španjolska je u rujnu iskusila sličan trend, inflacija je bila 1.7% veća nego u istom mjesecu lani. Analitičari u anketama Bloomberga očekivali su stopu od 1.9% u oba gospodarstva.

Inflacija u Njemačkoj na najniže se razine u posljednje tri godine spustila u kolovozu.

Glavni pokretač generalnog trenda je povlačenje cijena energenata, goriva i, napokon, hrane.

“Paušalne” procjene ECB-a

Hlađenje cijena širom europodručja već je rezultiralo sramežljivim smanjenjem referentnih kamatnih stopa ECB-a.

Indikatori iz realnog vremena pritom bilježe neuobičajeno duboko i neočekivano propadanje poslovnih aktivnosti, što bodri oklade da će središnjica ubrzati s pojeftinjenjem novca.

ECB u aktualnim revizijama prognozira da bi se inflatorni pritisci mogli privremeno nastaviti ususret kulminaciji godine jer će iz računica na godišnjoj razini izaći razdoblje u kojem su divljale cijene energenata, prije postojanijeg postupnog povlačenja prema ciljanoj stopi od 2% u srednjem roku kroz 2025. i postizanja cilja u 2026. godini.

Pažljiviji motritelji središnjice pritom znaju da prognostičari i krojači monetarne politike u pravilu griješe u dugoročnim procjenama, što je slučaj i s aktualnim podacima.

Kako bilo, slika će postati jasnija nakon sutrašnje objave rujanskih podataka za europodručje.

Fokus ECB-a pritom će ostati na očitanju temeljne inflacije iz kojeg su uklonjene nepostojane cijene hrane, energije, duhana i alkohola.

Ta je stopa u kolovozu iznosila 2.8%, ali je njezina sastavnica iz uslužnog sektora ostala pregrijanom i višom od 4%.

Upravno vijeće u takvom će kontekstu pozdraviti detalj o hlađenju cijena u uslužnom sektoru Francuske gdje se relevantna stopa s 3% u kolovozu u rujnu povukla na 2.5%.

Guverner francuske središnje banke, Francois Villeroy de Galhau, u komentaru je rekao da ECB treba nastaviti s postupnim pristupom u popuštanju politike kako ciljanu razinu ne bi promašio prema dolje ili gore.

Banque de France u aktualnim prognozama predviđa da će inflacija u Francuskoj usporiti brže nego u ostatku europodručja i u 2024. iznositi 2.5% na godišnjoj razini, da bi potom u 2025. promašila cilj i pala na 1.5%.

Grabancijaš/Bloomberg


Povezane vijesti

Comment here