Biznis i ekonomijaPreporučeno

Volkswagen nastavlja smanjivati izglede prodaje u 2024.

Volkswagen je u petak drugi put u manje od tri mjeseca smanjio izglede godišnje prodaje citirajući slabije od očekivanog poslovanje svoje divizije za proizvodnju osobnih vozila.

Godišnja očekivanja prije su u rujnu revidirali i drugi prvaci njemačke automobilske industrije, Mercedes i BMW.

Kao glavni povod navedena je slabost kineskog tržišta gdje su vlasti ovog tjedna okinule novu rundu poticaja kako bi trgnule gospodarstvo.

Europski proizvođači automobila generalno trpe jer ih nadnacionalni zakoni prisiljavaju na tranziciju prema isključivo električnom pogonom za koju ne postoji primjerena infrastruktura i/ili apetit kupaca.

Volkswagen je u takvim okolnostima prvi put u svojoj povijesti najavio zatvaranje jedne tvornice i započeo ključne pregovore s najmoćnijim njemačkim sindikatom IG Metallom.

Tvrtka sada očekuje profitnu maržu od oko 5.6% u 2024., u poredbi s 6.5-7% u prijašnjoj reviziji i ispod procjene LSEG-a od 6.5%.

O izazovima ponajbolje svjedoči nova procjena prodaje koja će umjesto s početkom godine prognoziranog rasta za 5%, pasti za 0.7%, na 320 milijardi eura.

Volkswagen je rekao da izglede smanjuje “u svjetlu izazovnog tržišnog okruženja i razvoja koji nisu ispunili izvorna očekivanja, posebno u markama Volkswagen osobnih automobila, Volkswagen gospodarskih vozila i tehničkih komponenti”.



Povezane vijesti

Comment here