PolitikaPreporučeno

Breton upozorio na centralizaciju, ‘caricu’ von der Leyen

Bivši povjerenik Europske komisije Thierry Breton kojem je predsjednica izvršnog tijela Ursula von der Leyen uskratila novi mandat u intervjuu je rekao da ona centralizira moć i predstavlja opasnost za Europsku uniju.

Breton je prije u rujnu odstupio s dužnosti povjerenika za unutarnje tržište i povukao svoju kandidaturu nakon što je ususret izborima za Europski parlament otvoreno rekao da von der Leyen potporu za novi mandat nema niti unutar svoje stranke, a kamoli u o njezinom liku i djelu osviještenom biračkom tijelu.

Komisija ga je ukorila zbog istupa protiv osvetoljubive šefice.

Von der Leyen je od francuskog predsjednika Emmanuela Macrona potom zatražila alternativu za novi kolegij, uz navod da će Francuska dobiti još snažniji portfelj.

Macron je predložio svojeg bliskog štićenika Stéphanea Séjournéa čija titula povjerenika za industrijsku strategiju na papiru zvuči moćno i podrazumijeva nadređenost nekolicini drugih povjerenika, ali u zbilji podrazumijeva degradaciju jer će Francuska kontrolirati samo jednu od glavnih uprava (Directorates-General,DGs) Komisije čiji je ustroj i značaj komplementaran nacionalnim ministarstvima.

Breton je u portfelju imao tri DG-a.

“Francuska je sada degradirana na istu razinu kao Italija, Španjolska, Poljska, Finska i Rumunjska. Mora se reći da je njezina težina znatno smanjena u usporedbi s prethodnom Komisijom,” izjavio je u takvom kontekstu Breton za francuski list Le Monde u intervjuu objavljenom u nedjelju. “Moj povjerenički portfelj podijeljen je između pet povjerenika!”

“Carica” Ursula

Komentirajući svoju bivšu šeficu, Breton je upozorio da ona centralizira moć, što je točno. Dometnuo je da to čini kako bi promicala interese i agende Njemačke.

“‘U pojedinim bruxelleskim novinama (Politico), Ursula von der Leyen je opisana kao ‘Europska carica'”, rekao je. “To je sramotno za Europu koja nije izgrađena kako bi imala caricu ili cara. Europa je o ravnoteži i služenju općem europskom interesu, ne interesu jedne zemlje. Ako se ravnoteža razbije, europski projekt je u opasnosti.”

Prema njegovom gledištu, Njemačka koristi situaciju kako bi osnažila svoju moć u Bruxellesu, uključujući kroz von der Leyen koja je Nijemica, na štetu drugih članica.

Thierry Breton; Foto: Lukasz Kobus/EC

“Budući da Njemačkoj ne ide dobro [u gospodarskom smislu], moramo paziti da sve europske politike ne budu preusmjerene u njezinu korist,” rekao je.

Breton, koji iza sebe ima mandate ministra gospodarstva i financija Francuske, u razgovoru nije štedio niti autohtone vlasti.

Prema njegovom sudu odgovornost za gubitak značaja i pariteta s Njemačkom na nadnacionalnoj razini snosi i Elizejska palača.

“Ako Njemačka preuzima vodstvo, to je zato što drugi ne igraju balansirajuću ulogu koju bi trebali,” rekao je uz ocjenu da politička neizvjesnost i nestabilnost upareni s golemim javni dugom pridonose slabljenju Pariza.

Thierry Breton,
bivši povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište; Foto: William Philpott/EC

“S deficitom od gotovo 6 posto BDP-a, bez vanjskog razloga, glas Francuske neizbježno je slabiji,” rekao je.



Povezane vijesti

Comment here