PolitikaPreporučeno

Bojkot, ‘ledena’ unutarstranačka potpora za Ursulu von der Leyen

Povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište Thierry Breton u četvrtak je u večernjim satima na mikroblogu X objavio neuobičajen osvrt o ponovnoj kandidaturi njegove šefice Ursule von der Leyen koju su za prvakinju, odnosno “spitzenkandidatkinju“, na dolazećim izborima za Europski parlament odabrali delegati Europske pučke stranke (EPP).

“‘Unatoč svojim kvalitetama, Ursula von der Leyen nadglasala je vlastitu stranku. Pravo je pitanje sada: ‘Je li moguće (ponovno) povjeriti upravljanje Europom EPP-u, još 5 godina ili 25 godina za redom?'” Čini se da ni sam EPP ne vjeruje u svoju kandidatkinju,” napisao je Breton u osvrtu na zanimljiv detalj koji je zamijetio francuski novinar posvećen izvještavanju o Europskoj uniji, Christian Spillmann.

Povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište Thierry Breton; Foto: Christophe Licoppe/EC
Bojkot

Naime, iako su mediji u glavnoj struji, uključujući Hinu, izvijestili o nadmoćnoj pobjedi von der Leyen, Spillmann bilježi da je unutarstranačka potpora njezinoj ponovnoj kandidaturi bila predmet povećeg bojkota.

“Za von der Leyen kao vodeću kandidatkinju u Bukureštu se izjasnilo 400 od 499 delegata, deset glasova ocijenjeno je nevažećima,” izvijestila je Hina ne navodeći izvor.

Breton je pak, zajedno sa Spillmannom, podcrtao da na unutarstranačkim izborima EPP-a sudjeluje 800 delegata, što znači da je povjerenje kandidatkinji uskratila polovica.

“‘Ni ja tebe ne volim,'” bez deklariranog suparnika, @vonderleyen je daleko od jednoglasne podrške u @EPP-u za njezinu obnovu. Od 801 delegata na Kongresu u Bukureštu glasalo je samo 499. Dobila je 400 glasova, 89 je bilo protiv i 10 suzdržanih. Ledeno hladna (potpora),'” napisao je Spillmann.

Breton je jedan od popularnijih povjerenika aktualne Komisije na X-u gdje njegove objave prati više od 138 tisuća ljudi.

Njegov je “izlet” zanimljiv iz više perspektiva, uključujući činjenicu da su javni istupi i promišljanja o sastavu ili radu Europske komisije od samih povjerenica i povjerenika neuobičajeni, ako ne i tabu.


Povezane vijesti