PreporučenoTech

Čudovišni uragan Milton naciljao Tampa Bay, izazvao evakuaciju više od milijun ljudi

Američki mediji u utorak podižu uzbunu zbog uragana Milton koji je u ponedjeljak “eksplodirao” u jednu od najsnažnijih atlantskih oluja u povijesti.

Prema aktualnim prognozama, “čudovište” će udariti Zaljev Tampa i potom poharati unutrašnjost Floride koja se još uvijek oporavlja od divljeg i ubojitog uragana Helene.

Reuters piše da je iz područja gdje se očekuje udar u kopno evakuirano više od milijun ljudi.

“Milton ima potencijal postati jednim od najrazornijih uragana zabilježenih na zapadnom i središnjem dijelu Floride,” upozorili su iz američkog Nacionalnog centra za uragane.

Centar prognozira valove od 3 do 4.5 metra duž obale sjeverno i južno od zaljeva i 127 do 254 milimetara kiše koja bi mogla poplaviti unutrašnjost.

Isaac Longley, meteorolog komercijalne prognostičarske tvrtke AccuWeather ističe da je Helene pomela pijesak s otoka i plaža, sravnila dine i otrgla ili otpuhala raslinje što bi moglo pogoršati proboj olujnih valova.

“Nema preostalog postupnog nagiba koji bi to ublažio,” rekao je.

Aktivacija Nacionalne garde

Poučeni iskustvima stanovnici Tampa Baya frenetično čiste jalovinu, trosku i krhotine od Helene kako ih nova oluja ne bi pretvorila u smrtonosne ili razorne projektile.

Guverner Floride Ron DeSantis u utorak je najavio aktivaciju 8.000 pripadnika Nacionalne garde i strateško pozicioniranje opreme, kamionskog tereta i zaliha na područjima gdje se očekuje udar.

Gradonačelnica Tampe Jane Castor stanovnicima je rekla da ne pokušavaju izdržati i izazivati oluju jer bi to bilo “glupo”.

“Pojedinci koji su u prizemnim kućama, (očekivano plavljenje od) 3.5 metra je iznad toga,” upozorila je. “Dakle, ako ste u njima, zapravo ste u lijesu.”

Predsjednik Joe Biden u utorak je odgodio putovanje u Njemačku i Angolu gdje je trebao boraviti od 10. do 15 listopada kako bi nadgledao pripreme i odgovor na Miltona.

Osobama na putu uragana poručio je da ne odugovlače s evakuacijom, “to je pitanje života i smrti”, rekao je.

Zagrijan toplim vodama Meksičkog zaljeva Milton se u manje od 24 sata od tropske oluje razvio u uragan najveće, 5. kategorije.

Nacionalni centar za uragane u večernjim je satima utorka njegovu silinu revidirao u četvrtu kategoriju prema Saffir–Simpsonovoj ljestvici uz maksimalne održive nalete vjetra do 241 km/h. Fox Weather potom je, neposredno prije objave teksta, izvijestio da on nastavlja koketirati s 5. kategorijom.

Centar očekuje da će Milton rasti ususret dolasku na kopno, opasnost od plavljenja mogla bi se razvući preko stotina i stotina kilometara obale.

Zamjenik direktora u centru, Jamie Rhome, novinarima je rekao da upozorenje o uraganu zahvaća 9.3 milijuna stanovnika.

Aktualne prognoze predviđaju da će Milton nakon “iskrcavanja” na obalu ostati iznimno opasnim, njegova sposobnost za izazivanje katastrofalne štete mogla bi potrajati danima.



Povezane vijesti

Comment here