PolitikaPreporučeno

Rusi pripremaju jurišne jedinice kod ruina ‘sa zemljom sravnjenog’ naselja Robotine

Ruske snage sve uočljivije koncentriraju svoje jurišne grupe na području naselja Robotine, javljaju u posljednjim danima ukrajinski mediji, uključujući državnu izvještajnu agenciju Ukrinform.

“U odgovoru na pitanje jesu li (ruske trupe) već započele svoje aktivnije napade u oblasti Zaporožje u blizini Robotine: oni još nisu započeli te napade. Međutim, želim reći da neprijatelj već koncentrira osoblje iz ovih jurišnih grupa na prednjim položajima,” rekao je u srijedu tijekom televizijskog nastupa glasnogovornik Južnih obrambenih snaga Vladislav Vološin.

Robotine je od administrativnog središta oblasti Zaporožje najbržom cestovnom rutom udaljeno 80 kilometara; Foto: Google Maps/Grabancijaš

Dodao je da neprijatelj provodi operacije izviđanja i pretraživanja radi otkrivanja vatrenih sredstava. Također se procjenjuje da bi za otprilike tri do pet dana ili tjedan dana mogla započeti jurišna akcija malim pješačkim skupinama.

“Naši obavještajni podaci do sada nisu otkrili formiranje ofenzivnih grupacija. Ove jurišne skupine formiraju se od ruskih jedinica i formacija koje djeluju u ovom smjeru. Konkretno, to su motorizirane streljačke jedinice i njihove desantno-jurišne postrojbe. Dodatno, stvaraju se druge postrojbe čija je svrha osiguranje položaja. To znači da će jurišna skupina biti sastavljena od malih pješačkih skupina od pet do deset ljudi, a zatim će slijediti osiguravajuće skupine koje će držati te osvojene položaje,” rekao je glasnogovornik.

Različiti izvori u posljednjim mjesecima motre i analiziraju promjenu ruske strategije koja je prijašnje masivne napade mehanizacijom i ljudstvom zamijenila malim borbenim skupinama potpomognutima topništvom, zrakoplovima i dronovima.

Prvi znaci obnovljenog pritiska u Zaporožju stižu nakon što su ruske snage u posljednjim tjednima osvojile i utvrdile veliki pojas teritorija u oblasti Donjeck gdje nakon ukrajinskog desanta na rusku oblast Kursk uživaju uočljivu i na Zapadu prepoznatu dominaciju.

Kontekst

Ukrajinci su Robotine privremeno oslobodili tijekom velike protuofenzive u srpnju 2023. godine, Rusi su s kolovozom rekli da je ono “izbrisano s karte” i napustile položaje. Ruske snage ruine su pod svoju kontrolu vratile s početkom svibnja 2024. godine.



Povezane vijesti

Comment here