PolitikaPreporučeno

Rusi osvojili selo Levadne, poravnali liniju, osnažili pritisak u Zaporožju

Rusko ministarstvo obrane u ponedjeljak je izvijestilo o ponovnom osvajanju sela Levadne neizravno potvrđujući ukrajinska upozorenja i opažanja o formiranju jurišnih skupina i snaženju ruskih aktivnosti u južnoj ukrajinskoj oblasti Zaporožje.

Levadne se pod kontrolom Rusije našlo u prvom valu invazije koje je započela 24. veljače 2022., ali je potom oslobođeno u kolovozu 2023. godine tijekom ukrajinske protuofenzive.

Ukrajinski službeni izvori u ponedjeljak nisu komentirali ili potvrdili gubitak naselja smještenog između grada Vuledara čiji su branitelji nakon desetljeća otpora kapitulirali 1. listopada i sa zemljom sravnjenog sela Robotine čije su se ruine u ruskim rukama ponovno našle u svibnju.

Lokacija sela Levadne i cestovnom rutom iscrtana linija bojišnica između administrativnih središta Donjecka i Zaporožje; Foto: Google Maps/Grabancijaš

Predsjednik ruskog Povjerenstva građanske komore za suverenitet, domoljubne projekte i potporu braniteljima Vladimir Rogov istovremeno je naveo da su ruske oružane snage zauzele povoljnije položaje na crti bojišnice kod naselja Kamenskoje smještenog zapadno od Robotine.

“Postoje aktivna neprijateljstva visokog intenziteta u Kamenskojeu. Imamo inicijativu u svojim rukama, pritisak ruske vojske na ukrajinske oružane snage je golem. Naše su postrojbe poboljšale svoje položaje duž crte bojišnice i učvrstile se na već zauzetim položajima,” rekao je Rogov za rusku državnu agenciju TASS.

Kamenskoje je od administrativnog središta oblasti, Zaporožja, udaljeno manje od 50 kilometara.

Rusija je u posljednjim mjesecima fokusirana na osvajanje Pokrovska, značajnog logističkog čvorišta u oblasti Donjeck. Njezina spremnost i sposobnost za širenje pritiska u Zaporožju još je jedna potvrda da Ukrajinci nakon miskalkulacije i invazije na rusku oblast Kursk “gube tlo pod nogama”.

Uništenje iranskih dronova

Ukrajinske vlasti u ponedjeljak javljaju da prvi put u oko šest tjedana nije bilo noćnih napada iranskim dronovima Shahed.

Ukrajinci su prije pet dana udarili rusko vojno skladište s oko 400 dronova u Krasnodarskom kraju.

“Uništenje baze za skladištenje bespilotnih letjelica Shahed značajno će smanjiti sposobnost ruskih okupatora da teroriziraju miroljubive stanovnike ukrajinskih gradova i sela,” rekli su tada iz Glavnog stožera ukrajinske vojske.

Grabancijaš/Associated Press



Povezane vijesti

Comment here