Politika

Finska upozorila na zamor, rastuće htijenje za okončanje rata u Ukrajini

Zapadnjačke zemlje pokazuju umor od potpore Ukrajini i rastuću spremnost na neku vrstu ustupaka sa svrhom okončanja sukoba, upozorila je u utorak finska ministrica vanjskih poslova pozivajući svoje kolege na Zapadu da umjesto posustajanja udvostruče napore za pomoć Kijevu.

“To je stvarno,” rekla je Elina Valtonen o zapadnjačkom zamoru. “I sve je veće.”

Ministrica je kao povode za zaziranje i promišljanje izvan maksime o potpori “dokle bude trebalo” navela sukob na Bliskom istoku koji plijeni sredstva i pažnju glavnih posrednika u ratu, Sjedinjenih Američkih Država i Britanije.

“Ova su dva sukoba, naravno, jako povezana, ali za nas Europljane bilo bi važno shvatiti da ako dopustimo Rusiji da pobijedi u Ukrajini, tada u biti prekidamo vjerodostojnost našeg odvraćanja,” rekla je u intervjuu za Financial Times.

“Postoji potpora za Ukrajinu, ali što je dovoljno? To je pitanje,” dodala je. “Popriličan broj (zemalja) željelo bi misliti, osobito s obzirom na rat koji čeka Bliski istok, da bi bilo sjajno ako bismo pronašli (konačni) odgovor na ovaj rat koji vodi Rusija.”

Trezvenost

Zamor od posredovanja nije nov, ali eskalira. Talijanska premijerka Giorgija Meloni lani je u studenom nasjela na prank poziv ruskih šaljivdžija kojima je rekla da se približava “trenutak za traženje izlaza”.

Na mirovne pregovore u rujnu je pozvao i njemački kancelar Olaf Scholz.

Urednici Financial Timesa prošlog su tjedna izrazili zabrinutost zbog ubrzanog urušavanja ukrajinskih linija obrane duž bojišnice razvučene preko tisuću kilometara uz poziv na pripreme za kapitulaciju Ukrajine i argument da bi se Kijev mogao naći u još nezahvalnijoj poziciji.

Njihov je osvrt stigao nakon što je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao da se “zbilja na bojišnici promijenila” i da Rusiju više ne zanima primirje, već trajno rješenje.



Povezane vijesti

Comment here