PreporučenoTech

Eksplodirala vrata, Boeing suspendirao testiranje 777X-a

Američka korporacija Boeing koja je u potražnji za profitom otišla tako daleko da je ugrozila sigurnost putnika i ubila 346 ljudi u subotu javlja da “suspendira” testiranja svog novog 777X aviona sa širokim trupom.

The Seattle Times doznaje da su vrata za ukrcaj tereta “eksplodirala prema van” u uvjetima visokog pritiska. Incident je zabilježen tijekom konačnog testa nužnog za dobivanje certifikata američke Savezne uprave za civilno zrakoplovstvo na eksperimentalnoj inačici aviona bez mogućnosti letenja. Boeing navodi da su avioni u završnom testu izloženi pritiscima “daleko iznad normalnih uvjeta” i da kreće u reviziju incidenta.

Ekvilibrij

Boeingu je zabranjena isporuka putničkog zrakoplova 737 MAX nakon dvije nesreće u kojima je poginulo 346 ljudi, flota je do daljnjeg prizemljena na globalnoj razini.

>>>Slijetanje Antonova 124-100 u zagrebačku zračnu luku: VIDEO

Američki mediji su u posljednjim mjesecima rezimirali nevjerojatnu anamnezu inženjerskih i regulatornih propusta koji su doveli do navedenog scenarija. 737 MAX je najuspješniji model Boeinga koji je kroz pola stoljeća nadograđivan kako bi zadovoljio rastuće zahtjeve tržišta. Tvrtka je u posljednjoj reviziji svjesno narušila ekvilibrij i poremetila težište aviona postavljanjem velikih motora. Kompanija je znala da izmjena izaziva nekontrolirano poniranje što je pokušala spriječiti kroz, kako se pokazalo, nepouzdani softver.