Biznis i ekonomija

Od 1. travnja otvoren čakovečki online plac

U srijedu počinje raditi čakovečki online plac, a riječ je o jedinstvenoj internetskoj platformi za kupnju prehrambenih proizvoda koji se tradicionalno prodaju na tržnicama, poput voća, povrća, sireva, suhomesnatih proizvoda, domaćih ulja i vina te ostalih proizvoda.

Kako je u priopćenju objasnio čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač, građani će moći kupovati domaće proizvode iz naslonjača, a proizvođači će u vrijeme kada prodaja na klasični način nije moguća tako plasirati svoje proizvode.

>>>Javni poziv malim proizvođačima za otkup i plasman poljoprivrednih proizvoda kroz Konzum

Čakovečki online plac radi tako da korisnik preko internetskih stranica željene proizvode stavi u virtualnu košaricu te kupnju potvrdi svojim potpisom. Dostava je besplatna, a organizirana je u ponedjeljak, srijedu i petak. Kupci proizvod plaćaju prilikom preuzimanja. Za sada su u ponudi proizvodi 30-ak međimurskih OPG-ova i proizvođača, od kojih većina i inače prodaje na čakovečkoj tržnici.

U početku će kupljeno dostavljati četiri vozila, a bude li potrebe, angažirat će se još vozača, poručuju iz čakovečke gradske uprave.

“To je za sve male proizvođače doista velika stvar i sretni smo da s gradske strane postoji ovakva inicijativa.”

Smiljana Groman

Bolje i lakše danas, a kad prođe opasnost, i bolje sutra

Gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač je rekao da je pronađen način kako u vrijeme pandemije koronovirusa spojiti ponudu i potražnju. Ocjenu o tome je li se uspjelo dat će građani, a Kovač je poručio kako su svi komentari i prijedlozi više nego doborodošli.

Rekao je kako vjeruje da će online platforma omogućiti bolje i lakše danas, a kad prođe opasnost, i bolje sutra. Dodao je da bi platforma trebala nastaviti raditi, dajući stanovnicima Čakovca i takvu mogućnost kupnje, uz istodobnu uštedu vremena za neke druge poslove.

Zahvalio je svima koji su poduprli taj projekt te pridonijeli da on zaživi.

Rekao je kako svaki sat prima upite o početku rada intenetske tržnice. Smatra kako je tome pomogao i njegov crtež u doba samoizolacije. “Zahvaljujući tome, dobio sam mnogo korisnih savjeta i prijedloga“, poručio je Kovač.

Čakovečki gradonačelnik je u samoizolaciji bio do jučer jer je bio na sastanku ugostitelja na kojem je bio i provozareženi koronavirusom iz Međimurja. Tijekom samoizolacije na svojem facebook profilu objavio je crtež i ideju o online tržnici.

>>>Vrgorac aktivirao digitalnu tržnicu poljoprivrednih proizvoda: kupujdomace.hr

Ta nova prodajna platforma vrlo dobro je prihvaćena kod proizvođača. Redom ističu da je to jedinstven primjer u Hrvatskoj da inicijativa dolazi od lokalnih vlasti te da je od ideje do realizacije proteklo samo nekoliko dana. Među onima čiji će proizvodi biti ponuđeni na čakovečkom online placu je i OPG Damjan Groman iz Novog Sela Rok.

Smiljana Groman je rekla kako je platforma omogućila daljnje poslovanje u “koronavremenu” za koje nitko nije bio spreman. “To je za sve male proizvođače doista velika stvar i sretni smo da s gradske strane postoji ovakva inicijativa. Ovo je jedinstven primjer reagiranja lokalne samouprave za svoje građane. Svi zajedno brzo smo se prilagodili situaciji i pronašli nove načine te vjerujem da će ovo biti primjer i drugima da tako postupe”,  poručila je Groman.