Biznis i ekonomijaPreporučeno

Njemačka opustila zabranu rada trgovina, potrošači stegnuli novčanike

Njemačka je u ponedjeljak opustila zabranu rada trgovina ali je povratak potrošača u velikom broju izostao, izvijestila je u srijedu nacionalna udruga trgovca (HDE).

Najveće europska ekonomija od 20. travnja uz stroge uvjete dozvoljava rad trgovina površine do 800 četvornih metara, otvoreni su saloni automobila, prodavaonice bicikala i knjižare.

>>>Njemačka ekonomija u najozbiljnijoj situaciji od Drugog svjetskog rata: ministar

Sjeverna Rajna-Vestfalija u srijedu je dozvolila i rad velikih trgovina namještajem, poput 11 poslovnica IKEA-e. “Bilo je opušteno, nije bilo redova, nije bilo gužve,” komentirao je za Reuters prvi radni dan nakon zabrane Stefan Stukenborg koji upravlja ogrankom IKEA-e u Kölnu.

Udruga HDE navodi da je raspoloženje potrošača izrazito potisnuto uslijed zabrinutosti oko zaposlenja i financija. “Potrošači su u kriznom stanju, potrošački sentiment je u depresiji,” rekao je glasnogovornik udruge.

Vlasti i analitičari pažljivo prate ponašanje njemačkih potrošača jer će ono biti presudno za izvlačenje gospodarstva iz, kako se očekuje, jedne od najdubljih recesija u povijesti.

>>>Riječ ‘recesija’ nije primjerena za opis situacije, njemački BDP mogao bi pasti do 20%: Ifo

Prema posljednjim podacima Instituta za infektivne bolesti Robert Koch broj potvrđenih slučajeva u Njemačkoj u srijedu je porastao za 2,237, na 145,694. Riječ je o drugom danu ubrzanog rasta infekcija zaredom. U posljednja 24 sata oštro se povećao i broj mrtvih, za 281, na 4,879.