Biznis i ekonomijaPreporučeno

Riječ ‘recesija’ nije primjerena za opis situacije, njemački BDP mogao bi pasti do 20%: Ifo

Njemačka zastava povrh Bundestaga; Foto: Felix Mittermeier

Njemačka ekonomija ove bi se godine mogla smanjiti i do 20% uslijed pandemije koronavirusa koja je uslijedila nakon otegnutog trgovinskog rata između Sjedinjenih Država i Kine, rekli su u srijedu ekonomisti renomiranog instituta Ifo.

Šokantna prognoza stiže u trenutku kad njemački zakonodavci raspravljaju o paketu iskupljenja ekonomije teškom 750 milijardi eura za čiju će primjenu zastupnici u parlamentu morati zamrznuti “dužničku kočnicu” s uporištem u ustavu.

>>>Najveći pad morala njemačkih proizvođača ikad

Ifo je u srijedu potvrdio i preliminarno izvješće o povijesnom padu sentimenta i morala među proizvođačima i poduzetnicima. “Njemačka ekonomija je u šoku,” konstatirao je predsjednik instituta Clemens Fuest još jednom podcrtavajući da je raspoloženje biznisa i kompanija najcrnje ikad.

“Jednostavno bez presedana”

Ekonomist ING-a, Carsten Brzeski, u komentaru koji prenosi Reuters ocjenjuje kako riječ “recesija” nije primjerena za opis stanja u ekonomiji koja je gotovo zatajila.

“Što dulje potraje zaključavanje, to će kontrakcija biti veća. Brojke će odgovarati onom što uobičajeno vidimo u ekonomijama u razvoju. Jednostavno bez presedana,” rekao je.

>>>Njemačka spremna na djelomičnu ili potpunu nacionalizaciju ključnih kompanija: ministrica

Ministar financija Olaf Scholz ranije je u srijedu pozvao zastupnike da obustave “dužničku kočnicu” koja nova zaduživanja ograničava na razini od 0.35% BDP-a kako bi se na pandemiju moglo odgovoriti “punom silom”.

Njemačka vlada zasad prognozira pad BDP-a za oko 5% u tekućoj godini.