PreporučenoTech

Primorac: imamo gotovo sve indicije da je virus slabiji; Scripps: virus je postao opasniji

Imamo gotovo sve indicije da je postojeća varijanta koronavirusa slabija, rekao je u petak na HTV-i liječnik i znanstvenik  dr. Dragan Primorac, član Vladinog Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije koronavirusa.

Istaknuo je da danas puno više znamo o virusu i puno smo sigurniji kako se ponašati.

>>>Savjet Vlade drži da RH ne zaostaje za razvijenim zemljama, a u testovima nas pere i Srbija

“Prema brojnim pokazateljima, naravno, liječnici su uvijek oprezni jer ne žele da se populacija opusti, imamo gotovo sve indicije da je postojeća varijanta virusa ipak slabija i da je znatno manji broj ljudi koji razvijaju teže komplikacije nego što je to bilo u periodu veljače”, rekao je Primorac u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Otprilike takva situacija je na više-manje svim kontinentima. Broj oboljelih na respiratorima u državama koje ja pratim je drastično smanjen, dodao je.

Američka studija koja je srušila burze tvrdi suprotno

Primorac nije naveo konkretne temelje za indicije Znanstvenog savjeta, ali je svijet 12. lipnja zabrinulo istraživanje neprofitnog američkog centra za medicinska istraživanja Scripps čiji su znanstvenici identificirali novu mutaciju koronavirusa za koju tvrde da ga čini opasnijim.

Mutacija je uočena na inačici SARS-CoV-2 koja cirkulira u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama, a njezino je glavno svojstvo da značajno jača sposobnost virusa u inficiranju stanica.

>>>Znanstvenici procijenili da je odgovor Hrvatske na epidemiju ‘izrazito dobar’: Plenković

“Virusi s ovom mutacijom su puno infektivniji nego oni bez nje,” rekla je jedna od voditeljica istraživanja, virologinja Hyeryun Choe. Ona je opisala da uočena evolucija osjetno povećava broj funkcionalnih bodlji na površini virusa što omogućuje bolje prianjanje i penetraciju stanica. “Brojka – ili gustoća – funkcionalnih bodlji je zahvaljujući ovoj mutaciji veća 4 do pet puta,” rekla je.

>>>Otkrili smo spojeve koji usporavaju ili zaustavljaju razmnožavanje koronavirusa SARS–CoV-2: Đikić

“Bodlje koronavirusu daju izgled nalik kruni te mu omogućuju da se ‘zakači’ za stanične receptore nazvane ACE2. Mutacija, nazvana D614G, virusu pruža veću fleksibilnost i bolji oslonac,” pojasnio je koautor istraživanja Michael Farzan iz Scrippsova Odjela za imunologiju i mikrobiologiju.

Vijest o opisanoj mutaciji snažno je odjeknula među stručnim krugovima i izazvala paniku na burzama, pa nas čudi da je promakla pobornicima masovnog netestiranja u savjetu Vlade.

Grabancijaš/Hina  

Comments (2)

  1. […] Primorac: imamo gotovo sve indicije da je virus slabiji; Scripps: virus je posta… 26/06/2020 […]

  2. […] Primorac: imamo gotovo sve indicije da je virus slabiji; Scripps: virus je posta… 26/06/2020 […]

Comments are closed.