PolitikaPreporučeno

Agende dionika G7

Europska unija nada se da će ublažiti napetosti u trgovinskim odnosima sa Sjedinjenim Državama na summitu skupine G7 ovaj vikend u Francuskoj, a priliku će iskoristiti i da najavi veću pomoć Africi, prenose europski mediji.

Transatlantske napetosti bit će jako vidljive na sastanku sedam najnaprednijih gospodarstava svijeta na čijem su dnevnom redu trgovina, Iran i klimatske promjene.

EU je prošli mjesec poručio da će, ako Washington uvede carine na europske automobile, uzvratiti nametanjem dodatnih carina na 35 milijardi eura vrijednu američku robu.

Trgovinski rat između SAD-a i Kine također izaziva zabrinutosti da bi mogao prerasti u širu globalnu krizu.

“Napetosti u trgovini smatramo najvažnijim rizičnim čimbenikom za rast globalnog gospodarstva”, rekao je visoki europski dužnosnik za Reuters u četvrtak. EU će nastojati smanjiti ih i usredotočiti se na “pozitivnu” europsko-američku trgovinsku agendu.

Otkako je predsjednik Europske komisije na odlasku Jean-Claude Juncker prije godinu dana posjetio Washington radi razgovora o trgovini, europski uvoz američkog ukapljenog plina utrostručio se, dok se uvoz soje udvostručio, istaknuo je dužnosnik.

Dužnosnik Trumpove administracije rekao je Reutersu da bi Washington mogao usvojiti trgovinsku deklaraciju s novim britanskim premijerom Borisom Johnsonom, koji će također biti nazočan i priželjkuje bolje odnose sa SAD-om kako se približava brexit.

“Možemo nastaviti tim putem na kojem imamo također priliku da se SAD i EU dogovore o eliminaciji carina na industrijsku robu”, rekao je. Postignu li dogovor, EU procjenjuje da bi svaka strana na izvozu zaradila dodatnih 26 milijarda dolara ili eura.

EU bi želio riješiti i spor između proizvođača zrakoplova Boeing i Airbus bez carina, rekao je dužnosnik.

>>>Komisija objavila 20 milijardi dolara vrijednu listu američkih roba kojima prijete carine

Dužnosnik Trumpove administracije rekao je Reutersu da bi Washington mogao usvojiti trgovinsku deklaraciju s novim britanskim premijerom Borisom Johnsonom, koji će također biti nazočan i priželjkuje bolje odnose sa SAD-om kako se približava brexit.

“To ne bi bio sporazum o bilo kakvom trgovinskom pitanju. To bi bila izjava o tome kako dalje, kakav bi mogao biti plan, što žele od pregovarača za trgovinu i ministara gospodarstva”, rekao je visoki dužnosnik Bijele kuće.

Takva izjava, kazao je neimenovani dužnosnik, bila bi potvrda odlučnosti SAD-a da pruži potporu Velikoj Britaniji u procesu brexita.

Veća pomoć Africi

Europsku uniju na sastanku u francuskom ljetovalištu Biarritzu predstavljat će predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk koji bi trebao dati niz financijskih obećanja.

Juncker neće biti nazočan jer ima zdravstvenih problema.

Tusk će “predstavljati cijeli EU i također dati obećanja u ime Komisije”, rekao je visoki europski dužnosnik novinarima u Bruxellesu u četvrtak, prenosi EUobserver.

Tusk će ponoviti i obećanja novoizabrane predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen da će u prvih 100 dana na dužnosti donijeti obvezujuće mjere za povećanje transparentnosti kada je riječ o plaćama u EU.

Očekuje se da će ponuditi i novac EU-a za međunarodni fond za žrtve seksualnog nasilja u ratnim sukobima, tzv. Mukwege fond.

EU će povećati i doprinos globalnom fondu za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije.

Klimatske promjene mogle bi iskočiti kao vrlo aktualna tema sastanka, s obzirom na požare koji haraju brazilskom amazonskom prašumom.

>>>tag/humanitarna-pomoc-afrika/

Podržat će također inicijativu Afričke razvojne banke da se omogući lakša dodjela zajmova putem afričkih banaka i institucija za mikro-financiranje više od 100.000 tvrtki u Africi koje vode žene.

Nije još poznato o kojim je iznosima riječ. Tusk će to objaviti na summitu.

EU želi također pružiti dodatnu pomoć afričkim državama u Sahelu u kojima se nalazi 5000 vojnika koje sufinancira EU, a koji sudjeluju u borbi protiv terorizma.

U toj regiji, po podacima UN-a, broj raseljenih zbog nasilja porastao je u godinu dana na više od 330.000, uz 100.000 izbjeglica.

Visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini obećala je ljetos dodatnih 138 milijuna eura za te snage raspoređene u Burkini Faso, Čadu, Maliju, Mauritaniji i Nigeru.

EU planira pomoći i u jačanju obrambene i sigurnosne koordinacije između tih zemalja.

Rusija i Iran

Na vanjskopolitičkom planu, fokus razgovora bit će na Iranu i Rusiji, a spomenut će se i Sjeverna Koreja i Venezuela.

EU se protivi ponovnom prihvaćanju Rusije u G7 zbog aneksije Krima, a što traži Trump.

>>>’G6′ Trumpu: vraćanje Rusije u skupinu naprednih ekonomija ‘kontraproduktivno, znak slabosti’

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da neće biti završne zajedničke izjave kao prije jer postoje bojazni da Trump ne bi potpisao nikakva obećanja koja se tiču klime.

Klimatske promjene mogle bi iskočiti kao vrlo aktualna tema sastanka, s obzirom na požare koji haraju brazilskom amazonskom prašumom.