PolitikaPreporučeno

‘Agresivni’ Zelenskij pozivao na okupaciju pograničnih gradova, sabotažu Družbe | dokumenti

Washington Post nudi nove detalje skrivene u velikom broju povjerljivih dokumenata koji su otkrili razmjere američkog posredovanja i planiranja u Ukrajini.

>>>Procurile su informacije o američkom posredovanju, planiranju ukrajinske protuofenzive

Izvještaj navodi da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij iza zatvorenih vrata bio puno bodriji u namjeri da rat gurne preko ruskih granica – na pogranična sela i gradove.

“Agresivni instinkti”

“Oni otkrivaju lidera s agresivnim instinktima koji su u oštrom kontrastu s njegovom javnom slikom smirenog i stoičkog državnika koji trpi brutalni ruski napad,” piše u rezimeu WP.

Zelenskij je na sastancima održanima krajem siječnja krotio pojedine ambicije svojih pobočnika, ali i zagovarao riskantne vojne akcije, uključujući “izvođenje udara u Rusiji” i “okupaciju nespecificiranih ruskih pograničnih gradova”.

Prema dokumentu označenom kao “vrhunska tajna”, cilj je Kijevu dati “polugu u razgovorima s Moskvom”.

>>>U prvoj godini rata u Ukrajini ubijeno ili ranjeno 354.000 vojnika | DIA

WP citira i druge porive, uključujući raketne udare na rusku vojnu infrastrukturu i vojne snage stacionirane u Rusiji u scenariju koji Zelenskij postojano i javno poriče.

Sabotaža Družbe

Za ukrajinsku vanjsku politiku možda najneugodnije, Zelenskij je na jednom od sastanaka predložio sabotažu naftovoda Družba koji rusku sirovinu dostavlja Mađarskoj.

“Zelenskij je podcrtao da bi … Ukrajina jednostavno trebala raznijeti naftovod i izgledno uništiti Viktor Orbanovu industriju, koja je teško utemeljena u ruskoj nafti,” piše u dokumentu uz popratnu bilješku da je misao iznesena u “afektu”.

>>>67% sudionika poveće Twitter ankete drži da je sabotaža plinovoda djelo Amerikanaca

“Kako je moguće da Ukrajina spletkari protiv članice NATO-a,” napisao je u reakciji državni tajnik za javnu diplomaciju i odnose Mađarske, Zoltán Kovács.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] ‘Agresivni’ Zelenskij pozivao na okupaciju pograničnih gradova, sabo… 16/05/2023 […]

Comments are closed.