Biznis i ekonomijaPreporučeno

Ako SAD proširi frontu u trgovinskom sukobu s Kinom svijet će završiti u recesiji: Morgan Stanley

Neuspjeh trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine te povećanje američkih carina na svu kinesku robu svijet bi gurnulo prema recesiji i natjeralo američku središnju banku (FED) da kamatnu stopu vrati na nulu u roku od jedne godine, ocijenili su u bilješci objavljenoj 20. svibnja analitičari Morgan Stanleyja.

Banka drži da se privremena eskalacija trgovinskih napetosti može prebroditi bez značajne štete, ali da bi trajni prekid trgovine izazvao ozbiljnu bol.

>>>Izgledna recesija u SAD-u i globalna stagnacija u trezvenoj noti za klijente Morgana Stanleya

“Ako razgovori zataje i dogovor izostane, ako SAD uvede carine od 25 posto na ostatak uvoza iz Kine čija je (ukupna) vrijednost oko 300 milijardi dolara, mi vidimo globalnu ekonomiju na putu prema recesiji,” napisao je u bilješci za klijente glavni ekonomist banke Chetan Ahya.

Crni i manje crni scenariji

Poigravajući se s navedenim scenarijem, u Morgan Stanleyu procjenjuju da bi FED bio prisiljen kamatne stope spustiti na nula posto do proljeća 2020. godine, Kina bi istovremeno morala povećati fiskalne poticaje u iznosu od oko 3.5 posto BDP-a, odnosno pola bilijuna dolara i povećati plasman novca (kredita) u realnu ekonomiju za 14 do 15 posto na godišnjoj razini, prenosi CNBC.

“No, reaktivna izmjena politike i uobičajeno kašnjenje u transmisiji te politike znače da bi mi mogli biti neuspješni u izbjegavanju stezanja financijskih uvjeta i globalne recesije u njezinom punom potencijalu,” napisao je Ahya.

Prema srednjem od razmatranih scenarija u kojem carine od 25 posto na uvoz kineske robe u vrijednosti od 200 milijardi dolara ostaju na snazi u razdoblju od tri do četiri mjeseca, godišnji globalni rast usporava na 2.7 posto.

“Rast se stabilizira, ali je ekonomija slaba i na horizontu imamo izrazito ozbiljne rizike,”

Laurence Boone

Optimizam” u prognozi OECD-a

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) u odvojenom izvješću objavljenom u utorak nudi optimističniju prognozu prema kojoj će svjetski BDP-a s prošlogodišnjih 3,5 posto, ove godine usporiti na 3,2 posto, da bi se u 2020. blago popravio na 3,4 posto.

>>>Vlade moraju djelovati i pomoći izmučenoj srednjoj klasi: OECD

OECD trgovinske prijepore i protekcionizam također navodi kao glavnu prijetnju globalnoj ekonomiji. “Rast se stabilizira, ali je ekonomija slaba i na horizontu imamo izrazito ozbiljne rizike,” izjavila je prošle godine imenovana glavna ekonomistica organizacije Laurence Boone.

Izvješće OECD-a prognozira i ovogodišnji rast BDP-a od 0,7 posto u Njemačkoj, što je više od 0.5 posto u posljednjim službenim procjenama njemačke vlade i Europske komisije.