Biznis i ekonomijaPreporučeno

Američko Ministarstvo financija traži globalnu stopu korporativnog poreza od najmanje 15%

Američko Ministarstvo financija u četvrtak je priopćilo da je tijekom međunarodnih pregovora o porezu predložilo globalnu minimalnu stopu poreza na dobit od najmanje 15%, odstupajući od inicijalno predloženih 21%.

Predstavnici ministarstva u posljednja su dva dana sudjelovali u raspravama radnih skupina pod okriljem Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

>>>Komisija slučaj korporativnog poreza od 0,005 posto za Apple gurnula na ‘konačni sud’

“Ministarstvo je upravljačkoj grupi predložilo minimalnu globalnu stopu poreza od najmanje 15%,” navodi se u izvještaju sa sastanka. “Ministarstvo je podcrtalo da je 15% donja granica i da rasprave treba nastaviti s ambicijom guranja te stope naviše.”

Bivša predsjednica Federalnih rezervi i prva ministrica financija u povijesti SAD-a u travnju je predložila minimalni korporativni porez od 21%.

Ujednačavanje

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena korporativni porez na svom teritoriju namjerava povećati sa sadašnjih 21% na 28% kako bi financirala 2.2 bilijuna dolara vrijedan program ulaganja u infrastrukturu koji dobrim dijelom zrcali europski “Zeleni plan”.

Dionici su odluku o globalnoj poreznoj stopi prepustili OECD-u, ali su pojedine članice Europske unije, nezadovoljne tempom pregovora, u pojedinim sektorima odlučile djelovati unilateralno što je izazivalo trenje s administracijom bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

>>>Trump najavio odgovor na ‘Macronovu glupost’: digitalni porez

Yellen je odmah po preuzimanju dužnosti najavila povratak suradnji, ne skrivajući da bi usvajanje globalnog korporativnog poreza umanjilo rizik od “bijega” američkih korporacija suočenih sa stopom od 28%.

Pojedine su nacije, poput Francuske i Njemačke, podržale originalni prijedlog o stopi od 21%, ali većina drugih članica OECD-a drži da je ona previsoka.

>>>Mislim da svi razumiju zašto minimalni korporativni porez moramo uvesti sada: Scholz

OECD je u dosadašnjim raspravama koketirao s minimalnom stopom od 12.5% kakva je trenutačno na snazi u Irskoj.

Američko Ministarstvo financija u priopćenju navodi da je “ohrabreno pozitivnim prihvaćanjem njegovih prijedloga i napretkom bez presedana u uspostavljanju globalnog minimalnog poreza” koji će “osigurati napredak globalne ekonomije na poravnanijem terenu.”

Pratite nas na Google vijestima