PreporučenoTech

Komisija slučaj korporativnog poreza od 0,005 posto za Apple gurnula na ‘konačni sud’

Europska komisija u petak je podnijela žalbu na odluku Općeg suda EU-a koji je u srpnju poništio odluku EK iz kolovoza 2016. prema kojoj je američki tehnološki div Apple morao vratiti 13 milijardi eura u irski proračun.

“U presudi Općeg suda postavljaju se važna pitanja koja su relevantna za Komisiju i njezina primjena pravila o državnim potporama na predmete poreznog planiranja. Komisija također s poštovanjem smatra da je Opći sud u svojoj presudi počinio niz pravnih pogrešaka. Stoga Komisija to pitanje pokreće pred Sudom EU-a”, izjavila je potpredsjednica Europske komisije, zadužena za politiku tržišnog natjecanja  Margrethe Vestager.

“Ako države članice određenim multinacionalnim poduzećima daju porezne olakšice koje nisu dostupne njihovim suparnicima, time se narušava pošteno tržišno natjecanje u Europskoj uniji kršeći pravila o državnim potporama.”

Margrethe Vestager

>>>Sud EU-a poništio odluku EK o nezakonitoj državnoj pomoći Appleu, Irska popušila 13 milijardi eura

Europska komisija je 30. kolovoza 2016. donijela odluku da Apple mora vratiti 13 milijardi eura u irski proračun zbog poreznih olakšica koje im je Irska omogućila. Nakon trogodišnje istrage Komisija je zaključila da je američka tvrtka na nezakonit način koristila porezne povlastice u Irskoj.

Komisija je tada utvrdila da je “selektivni pristup” omogućio  Appleu da plati korporativni porez u visini od 1 posto svoje europske dobiti 2003., što je 2014. palo 0,005 posto i da je Irska time odobrila Appleu nelegalne porezne olakšice, što mu je omogućilo da plati manje poreza u odnosu na druge tvrtke.

Opći sud je u svojoj presudi zaključio da Komisija nije uspjela dokazati da je Apple imao “selektivnu ekonomsku prednost” koju mu je dala irska država poreznim olakšicama.

Sud EU-a sastoji se od dva suda – Općeg suda i Suda, koji donosi konačne odluke.

“Osigurati da sve tvrtke, velike i male, plaćaju pošten udio u porezu i dalje je glavni prioritet Komisije. Opći sud u više je navrata potvrdio načelo da, iako su države članice nadležne za utvrđivanje oporezivanja svojih poreznih zakona, one to moraju učiniti u skladu s pravom  Unije, uključujući pravila o državnim potporama. Ako države članice određenim multinacionalnim poduzećima daju porezne olakšice koje nisu dostupne njihovim suparnicima, time se narušava pošteno tržišno natjecanje u Europskoj uniji kršeći pravila o državnim potporama”, ističe Vestager.

>>>Preporuke Komisije za nedodjeljivanje financijske potpore podmuklim i korumpiranim tvrtkama

“Moramo nastaviti ulagati napore kako bismo uspostavili odgovarajuće zakonodavstvo za rješavanje rupa u zakonu i osiguranje transparentnosti. Stoga predstoji još posla, između ostaloga,  kako bi se osiguralo da sva poduzeća, uključujući digitalna, plaćaju pošten dio poreza tamo gdje je potrebno”, dodaje izvršna potpredsjednica Komisije.

>>>Novi mandat Vestager ‘zbilja loša vijest za telekome’, tech kompanije: trgovac

Poništenje odluke Komisije u korist američkog diva Applea bio je veliki udarac za Vestager koja je u prethodnom, ali i u sadašnjem sastavu Europske komisije zadužena za tržišno natjecanje i koja je zbog izricanja visokih novčanih kazni za više multinacionalnih kompanija postala iznimno popularna.