PolitikaPreporučeno

Antisemitski napad u Njemačkoj

Njemački neonacist je u srijedu u punoj bojnoj spremi pokušao izvesti masakr u sinagogi u gradu Halle.

“On je sačmaricom nekoliko puta pucao prema groblju, prema vratima. Onda je stigla žena, koja je upucana, ona se tamo našla slučajno, nakon silaska iz tramvaja.”

“Prema početnim nalazima, dvije osobe su ubijene u Halleu”, objavila je lokalna policija u tvitu. “Bilo je nekoliko hitaca.”

Svjedoci su za njemačke medije rekli da je muškarac nakon ubojstva pobjegao automobilom. Policija je uhitila 27-godišnjaka i nastavlja tragati za još najmanje jednom osobom. Oko 20 sati je objavljen “prestanak akutne opasnosti”.

>>>U Njemačkoj rastuća prijetnja ekstremnih desničara s ‘afinitetom prema nasilju i oružju’

Videozapisi koji kruže društvenim mrežama prikazuju napadača u vojnoj opremi, uključujući oklop i kacigu, kako puca iz sačmarice.

Foto: Twitter

Jedan od svjedoka je za njemački n-tv rekao da je napadač jurišnom puškom pucao po turskoj trgovini s kebabom. “Muškarac je došao do doner dućana i unutra ubacio nešto poput granate, to nije eksplodiralo, onda je otvorio vatru s jurišnom puškom,” prepričao je svjedok TV reporterima u blizini mjesta napada.

Napadač u Halleu; Foto: Twitter

Drugi svjedok govori kako je čuo “gromoglasan pucanj” prije nego što je ugledao muškarca kako pokušava ući na židovsko groblje. “On je sačmaricom nekoliko puta pucao prema groblju, prema vratima. Onda je stigla žena, koja je upucana, ona se tamo našla slučajno, nakon silaska iz tramvaja.”

Bild je izvijestio i o bacanju granate na židovsko groblje.

https://twitter.com/M_Ziesmann/status/1181902603740942336

Glasnogovornik mjesnih vlasti u Halleu u poslijepodnevnim je satima rezimirao da se pucnjava odigrala ispred sinagoge i pripadajućeg groblja, nakon čega je zapucano po kebab bistrou. U napadu su ubijeni žena i muškarac.

“Mi smo putem sustava kamera u našoj sinagogi vidjeli teško oklopljenog počinitelja s željeznom kacigom i pištoljem kako puca da bi otvorio vrata,” prepričao je za Stuttgarter Zeitung lider židovske zajednice u Halle, Max  Privorozki. “Muškarac je izgledao kao da je iz specijalnih snaga, ali su naša vrata izdržala.”

Židovi danas slave Dan pomirenja, jedan je od najznačajnijih blagdana židovskog kalendara.

Prema izjavi koju prenosi RTL, njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer je rekao da vlasti napad tretiraju kao “antisemitski”.  

“Na temelju dosadašnjih saznanja, istražitelji vjeruju da su pucnjave u Halleu motivirane ideologijom krajnje desnice,” rekao je izvor iz sigurnosnih službi za CNN.

Još jedan prijenos uživo

Različiti izvori neovisno potvrđuju da je napadač snimio i uživo prenosio ubilački pohod koji je započeo izjavama da se holokaust “nikada nije dogodio”, da “feminizam izaziva pad fertiliteta na Zapadu” i da su Židovi “korijen svjetskih problema”.

Zapis iz prvog lica koji traje 35 minuta bilježi pucanje po više pojedinaca i vožnju do više lokacija, uključujući sinagogu i kebab bistro. Video je pušten na Amazonovu Twitchu, uobičajeno rezerviranom za streaming videoigara, i svojim formatom podsjeća na ovogodišnji prijenos napada na džamije u novozelandskom gradu Christchurchu.

Njemački mediji su napadača identificirali kao 27-godišnjeg neonacistu Stephana Ballieta.