PolitikaPreporučeno

‘Apsolutna zaprepaštenost i ozbiljna zabrinutost’ zbog ruskog utjecaja na EU | EP

Zastupnici upozoravaju da postoje političari i stranke u Europi koji svjesno služe interesima Moskve, podrivajući jedinstvo i demokraciju EU-a.

U rezoluciji usvojenoj u četvrtak s 433 glasa za, 56 protiv i 18 suzdržanih, Parlament izražava apsolutnu zaprepaštenost i ozbiljnu zabrinutost zbog stalnih nastojanja Rusije da potkopa europsku demokraciju raznim oblicima uplitanja i dezinformacija.

Budući da Kremlj pokušava posijati podjele među europskim građanima, u rezoluciji se naglašava kako Moskva regrutira neke zastupnike u Europskom parlamentu kao “agente utjecaja”. Ističe se da je Kremlj stvorio odnos ovisnosti s određenim europskim političkim strankama, između ostalog putem financiranja, te da te stranke djeluju kao pojačivači ruske propagande i služe interesima Rusije.

Izražavajući duboku zabrinutost zbog nedavnih medijskih izvješća da je latvijska zastupnica u Europskom parlamentu Tatjana Ždanoka navodno djelovala kao doušnica ruske sigurnosne službe FSB, zastupnici naglašavaju da je izuzetno važno i za Europski parlament i za latvijske vlasti da temeljito istraže to pitanje, kako bi odredili sve odgovarajuće sankcije i kazneni postupak. U isto vrijeme, rezolucija također ukazuje na druge slučajeve zastupnika u Europskom parlamentu koji svjesno služe interesima Rusije, što uključuje i lažne izborne promatračke misije u područjima koje je okupirala Rusija.

Rusija cilja razne zemlje EU-a

Pozivajući se na redovita otkrića diljem Europe dugi niz godina, zastupnici su ogorčeni što je Rusija, često kršeći zakonodavstvo država članica EU-a, pronašla načine da upućuje značajna sredstva političkim strankama, političarima, dužnosnicima i pokretima u više demokratskih zemalja kako bi se miješala i stekla utjecaj u njihovim demokratskim procesima. To uključuje davanje bankovnih zajmova, kupnju i trgovinske ugovore i olakšavanje financijskih aktivnosti. U rezoluciji se također navode primjeri nedavnih ruskih pokušaja miješanja u raznim zemljama, uključujući pružanje narativa ekstremno desnim političkim strankama i akterima u Njemačkoj i Francuskoj s ciljem podrivanja javne potpore Ukrajini, ali i u Slovačkoj. Zastupnici Europskog parlamenta također su zabrinuti zbog rasprostranjenih dezinformacija i nezakonitih sadržaja koji se šire preko društvene mreže X, ranije poznate kao Twitter.

U pogledu potpore koju Moskva pruža separatističkim pokretima u Europi, zastupnici su iznimno zabrinuti zbog navodnih veza između katalonskih secesionista, uključujući predstavnike pokrajinske katalonske vlade, kao i bivšeg pokrajinskog predsjednika, a sadašnjeg zastupnika u Europskom parlamentu Carlesa Puigdemonta s jedne strane i ruske administracije s druge. Parlament traži da se slučajevi u kojima se istražuju kontakti spomenutih katalanskih eurozastupnika s ruskim predstavnicima upute na daljnje razmatranje Savjetodavnom odboru Europskog parlamenta za ponašanje zastupnika.

U rezoluciji se također ističe da bi uplitanje Rusije u Kataloniji bilo dio šire ruske strategije za promicanje unutarnje destabilizacije i nejedinstva EU-a. Parlament također poziva odgovarajuća pravosudna tijela da pokrenu učinkovite istrage o vezama zastupnika Europskog parlamenta koji su navodno bliski s Kremljom.

Priopćenje za javnost,
Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj

Grabancijaš priopćenja Ureda Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj od javnog ili poslovnog interesa i značaja prenosi u izvornom obliku uz povremenu izmjenu naslova.


Povezane vijesti

Comment here