PreporučenoTech

Autohtoni konzorcij preuzima ‘ruski Google’

Tehnološka tvrtka Yandex NV čijim se dionicama trguje na Nasdaqu javlja da je postigla dogovor o prodaji cjelokupne imovine u Rusiji za 475 milijardi rubalja (5.21 milijardi dolara) u gotovom novcu i dionicama.

Reuters piše da je kupac konzorcij autohtonih investitora, uključujući fond čiji je vlasnik naftni titan Lukoil.

Dogovor najveću tehnološku tvrtku u Rusiji, karakteriziranu kao “Ruski Google”, u potpunosti predaje ruskom vlasništvu i zaključuje izlaz Yandexa iz zapadnjačkih tech krugova.

Yandeks je ruska multinacionalna tehnološka tvrtka koja pruža proizvode i usluge povezane s internetom, uključujući internetsku tražilicu pod nazivom Yandex Search pokrenutu 1997., informacijske usluge, e-trgovinu, prijevoz, karte i navigaciju, mobilne aplikacije i online oglašavanje.

Imovina od strateškog značaja

Kremlj je o preuzimanju Yandexa, čija je krovna kompanija u Nizozemskoj, pregovarao oko 18 mjeseci.

Rusija tvrtku klasificira kao imovinu od strateškog značaja, njezin je otkup jedan od najvećih od početka rata u Ukrajini u veljači 2024. godine.

Novi vlasnici preuzimaju imovinu i tehnologiju čiji je udjel u godišnjim prihodima veći od 95%.

Yandex NV u priopćenju navodi da prodajna cijena uključuje “obavezni popust od najmanje 50% na ‘fer vrijednost'”.

Tržišna vrijednost tvrtke procijenjena je na 10.2 milijardi dolara. Krajem 2021. godine, ususret ruskoj invaziji, ona se približavala granici od 30 milijardi dolara.

Njezini vlasnici će zadržati 176 milijuna prvoklasnih (A) dionica i dobiti ekvivalent 230 milijardi rubalja isplaćen u kineskom juanu.

Yandex NV je u izjavi rekao da se deal sastojati od gotovinskog ekvivalenta od najmanje 230 milijardi rubalja i do oko 176 milijuna Yandex NV dionica A klase.

“Novčana naknada bit će plaćena u kineskim juanima (CNH) izvan Rusije,” rekli su iz Yandex NV koji će se odreći i svih autorskih prava na brend.

Povezane vijesti

Comment here