Biznis i ekonomijaPreporučeno

Avioprijevoznici iz zagrebačke zračne luke odlete čim prestanu pogodnosti: Simple Flying  

Terminal MZLZ-a; Foto: VelikiMeshtar/WikiMedia

Hrvatska uživa snažan uzlet zračnog prometa, no gotovo isključivo u priobalju dok je rast prijevoza putnika i roba u kontinentalnom dijelu marginalan i s tendencijom pada, piše u analizi portala Simple Flying predanog izvještavanju o avio industriji.

Prema statistici Međunarodne zračne luke Zagreb (MZLZ), ona je od početka godine do kraja listopada zabilježila 2.96 milijuna putnika, marginalno više od 2.89 milijuna u istom razdoblju lani.

Zagrebačka tako kaska za priobalnim, ali i drugim usporedivim lukama u Europi, iako je naizgled u privilegiranoj poziciji kao jedino odredište putnika i roba u široj regiji glavnog grada. Sa samo 45 letova dnevno, zagrebački je aerodrom manje zaposlen od brojnih sekundarnih zračnih luka kakve posjeduju Palermo, Hanover ili Aberdeen. Glavni grad Litve, upola manji od Zagreba, ima gotovo 50% veći promet, navodi Simple Flying.

Izgubljene rute  

Očekuje se da će trend pada prometa postati uočljiviji iduće godine zajedno s izostankom novih i ukidanjem postojećih zračnih linija.

Simple Flying navodi da će zagrebačka zračna luka tijekom polugodišnjeg predsjedanja Vijećem Europske unije imati samo 14 avio prijevoznika koji održavaju cjelogodišnje rute.

Primjerice, Zračna luka Franjo Tuđman je izgubila cjelogodišnju rutu Korean Aira između Zagreba i Seula, te će ona biti sezonskog karaktera. CSA Czech Airlines je od slijetanja u Zagreb odustao u potpunosti, dok je Eurowings prodaju karata za letove iz Zagreba u Berlin i Düsseldorf prekinuo u ožujku. Tvrtka je zadržala letove prema Hamburgu ali u manjem broju i isključivo tijekom ljetnih mjeseci. Swiss Air je također odustao od zračne veze između Zagreba i Züricha, a FlyDubai smanjio broj tjednih letova u zimskom razdoblju.

Visoke naknade

Eurowings je kao razlog za odvraćanje od slijetanja u zagrebačku zračnu luke u prošlosti navodio visoke iznose naknada, što je i jedan od glavnih razloga za izostanak niskotarifnih prijevoznika i linija između Zagreba i svijeta. EasyJet je zbog troškova luku napustio u 2014. godini, dok su kompanije poput Ryanaira ili Wizz Aira tražile velike popuste jer njihovi poslovni modeli ne mogu podnijeti troškove.

Uočljiv je i uzorak u otkazivanju suradnje. Koncesionar MZLZ-a zračnim prijevoznicima nudi popuste za otvaranje novih linija, što oni i koriste, ali samo dok traju pogodnosti. Čim se stvore uvjeti za plaćanje punih naknada prijevoznici odlete.

>>>American Airlines uspostavio ‘povijesnu direktnu avio liniju Philadelphia – Dubrovnik’

Simple Flying za ilustraciju navedenog koristi CSA Czech Airlines koji su u ljetu 2016. povezali prašku zračnu luku Václav Havel s lukom Franje Tuđmana. Kompanija je dobila popuste na razne troškove, osobito za nastavak operiranja kroz čitavu godinu. Pogodnosti su korištenje jednu zimu, da bi zimski letovi bili ukinuti već na prijelazu s 2017. na 2018. godinu, prije potpunog povlačenja u ovoj godini.

Slična su iskustva i s Emirates čiji su dnevni letovi prema Zagrebu potrajali jednu zimu.