PolitikaPreporučeno

Barnier na ‘ratoborni’ zahtjev Johnsona odgovorio pripremama za neuredni brexit

Michel Barnier; Foto: Etienne Ansotte/EC

Zahtjevi za izmjenu ugovora o istupanju koje je iznio britanski premijer Boris Johnson su “neprihvatljivi” i Europska Unija se treba pripremiti na izlazak Ujedinjenog Kraljevstva bez dogovora, upozorio je u četvrtak pregovarač EU-a Michel Barnier.

Boris Johnson “je rekao da, ako se želi postići dogovor, treba ukloniti zaštitni mehanizam (o irskoj granici). To je naravno neprihvatljivo i nije u ovlasti Europskog vijeća”, rekao je Michel Barnier u elektroničkoj poruci poslanoj predstavnicima 27 država članica koju je France Presse u četvrtak dobio na uvid.

“Osnovno za našu stranu je da ostanemo mirni, držimo se naših načela i smjernica te pokažemo solidarnost i jedinstvo preostalih 27 članica.”

Michel Barnier

>>>Novi britanski premijer Boris Johnson: ustat ćemo poput usnulog diva

“Kao što pokazuje njegov prilično ratoboran govor, moramo se pripremiti na to da će on dati prednost planiranju izlaska ‘bez dogovora’, dijelom zato da izvrši pritisak na jedinstvo EU-a dvadeset sedmorice”, dodao je Barnier i pozvao članice da održe jedinstvo.

“Osnovno za našu stranu je da ostanemo mirni, držimo se naših načela i smjernica te pokažemo solidarnost i jedinstvo preostalih 27 članica”, napisao je Barnier u pismu.

“Ostajem na raspolaganju tijekom ljeta za razgovore s Ujedinjenom Kraljevinom”, dodao je Barnier.