Biznis i ekonomijaPreporučeno

Bayer: dosjei Monsanta potvrđeni za 7 zemalja, europske institucije

Sjedište Bayera u Leverkusenu
"Transparentno i otvoreno" sjedište Bayer AG-a u Leverkusenu; Foto: Bayer

Bayer u sve jasnijoj namjeri da na otvoren i transparentan način pristupi ostavštini Monsanta u čijem je posjedu nakon prošlogodišnje akvizicije vrijedne 63 milijarde dolara javlja da se nedavno otkrivene liste ljudi pogodnih za utjecaj na javnu raspravu o štetnosti pesticida i herbicida odnose na sedam europskih zemalja.

Agencija za odnose s javnošću FleishmanHillard za Monsanto je skrojila “listu dionika u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj, Poljskoj, Španjolskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i listu dionika povezanih s europskim institucijama,” naveo je  Bayer u izjavi za medije čiji sadržaj prenosi AFP.

“Lista primarno uključuje novinare, političare i druge interesne grupe,” dodaje se.

Bayer je u utorak unajmio stručnjake odvjetničke tvrtke Sidley Austin koji će istražiti liste i utvrditi postoje li one i za druge nacije. Odvjetnici će najkasnije do 31. svibnja kontaktirati sve osobe o kojima su izrađeni dosjei.

Bayer je u Americi suočen s više od 13 tisuća tužbi, brojni analitičari unutar i izvan Njemačke danas drže da je kompanija krivo procijenila naslijeđene odgovornosti prilikom prošlogodišnje akvizicije Monsanta za koji je platila 63 milijarde dolara.

Kontekst

Novinari Le Monda, Stéphane Horel i Stéphane Foucart, prošle su godine dobili Europsku nagradu za istraživačko novinarstvo za izvještaj “Monsanto papers” iz 2016. koji je, među ostalim, otkrio silinu utjecaja kompanije na znanstvenike i zakonodavce.

>>>Američka porota: Bayerov Roundup ‘značajan čimbenik’ u razvoju tumora

Dokumenti prikupljeni kroz novinarske i druge istrage na sudu su prvi put predočeni u kolovozu prošle godine kad je porota dobila uvid u utjecaj kompanije na navodno neovisne znanstvenike zadužene za peer review (recenziju znanstvenog rada) istraživanja o kancerogenosti monsantovih proizvoda.

Porota je oštećenom Dewaynu Johnsonu, koji je postupak pokrenuo tvrdnjom da je upotreba monsantova proizvoda s aktivnim sastojkom glifosatom uzročnik njegova raka, dodijelila zadovoljštinu od 250 milijuna dolara, kasnije sporazumno umanjenu na 39 milijuna.

Prema sadržaju presude, Monsanto je kažnjen zbog propusta da otkrije i naznači opasnost svojih proizvoda.

Javno je poznat najmanje jedan u slučaj u kojem je kompanija, poput nevidljiva duha, sama određivala što će pisati u studijama o kancerogenosti u praksi znanoj kao “ghostwriting“.

>>>Bayer izgubio spor u Kaliforniji, bračnom paru oboljelom od raka odšteta od dvije milijarde dolara

Bayer je u Americi suočen s više od 13 tisuća tužbi, brojni analitičari unutar i izvan Njemačke danas drže da je kompanija krivo procijenila naslijeđene odgovornosti prilikom prošlogodišnje akvizicije Monsanta za koji je platila 63 milijarde dolara.