Biznis i ekonomijaPreporučeno

Bayer izgubio spor u Kaliforniji, bračnom paru oboljelom od raka odšteta od dvije milijarde dolara

Foto: media.bayer.com

Kalifornijska porota u ponedjeljak je od Bayera zatražila da bračnom paru oboljelom od raka isplati odštetu u iznosu većem od dvije milijarde dolara, javlja Reuters.

Riječ je o trećem uzastopnom i dosad najvećem obeštećenju u seriji sudskih tužbi s kojima je Bayer suočen nakon prošlogodišnje akvizicije američkog biokemijskog diva Monsanta čiji se proizvod Roundup s aktivnim sastojkom glifosatom desetljećima sumnjiči za izazivanje teških oblika tumora.

>>>Američka porota: Bayerov Roundup ‘značajan čimbenik’ u razvoju tumora

“Porota višeg suda u okrugu Alameda, Oakland, nalazi da je kompanija odgovorna za obolijevanje Alve i Alberta Pillioda od ne-Hodgkinova limfoma,” izjavio je glasnogovornik bračnog para.

Alva Pilliod je dobio 18 milijuna dolara naknade za narušeno zdravlje i milijardu dolara primjerne odštete (exemplary damage) čija je svrha kažnjavanje izrazito teških zločina i odvraćanje od sličnih djela u budućnosti. Njegovoj supruzi, Alberti Pilliod, određeno je namirenje od 37 milijuna dolara za gubitak zdravlja i milijardu dolara u primjernoj odšteti.

“Porota višeg suda u okrugu Alameda, Oakland, nalazi da je kompanija odgovorna za obolijevanje Alve i Alberta Pillioda od ne-Hodgkinova limfoma.”

Porota je zaključila da je Roundup “defektivno dizajniran”, da je kompanija propustila upozoriti korisnike herbicida na rizik od tumora i djelovala s nehajem.

Bayer je u Americi suočen s više od 13,400 tužbi povezanih s navodima o kancerogenosti njegovih herbicida. Brojni analitičari unutar i izvan Njemačke danas drže da je kompanija krivo procijenila naslijeđene odgovornosti prilikom prošlogodišnje akvizicije Monsanta za koji je platila 63 milijarde dolara.

U ponedjeljak određene primjerne odštete će zasigurno umanjiti američki vrhovni sud jer zakon odnos između dviju naknada ograničava na 9:1.