PolitikaPreporučeno

Bernardić: u prvim danima vlade dodatak od 750 kuna za najugroženije

Predsjednik SDP-a i lider Restart koalicije Davor Bernardić izjavio je u ponedjeljak da će, dođu li na vlast, vlada u prvim danima donijeti zakon o potresu, moratorij na kredite i zaštitni bonus, a Vladu premijera Plenkovića prozvao je da je ‘građane ostavila na cjedilu’.

Umjesto u Zadru gdje su zbog širenja zaraze koronavirusa, odgodili održavanje skupa, Bernardić je građanima poslao poruku iz zagrebačkog Maksimira.

>>>Restart nudi ukidanje poreza na investicije i plaće do 5000 kn, smanjenje PDV-a za turizam na 10%

Obećao je da će njegova vlada u prvim danima donijeti zakon o obnovi Zagreba za građane koje je, po njegovim riječima, Vlada premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića ostavila na cjedilu, ali i moratorij na kredite kako bi pomogli najugroženijim građanima i poduzetnicima preživjeti krizu koja, smatra, očito slijedi.

Također će, kazao je, donijeti mjere za najugroženije građane, posebno za umirovljenike s malim mirovinama i socijalno potrebite kako bi mogli preživjeti krizu.

„Naš zadatak je pomoći najugroženijima“, rekao je Bernardić, ustvrdivši da je riječ o zaštitnom dodatku od 750 kuna mjesečno.

Mrak Taritaš: Plenković bahato inzistirao na izborima

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš izjavila je da je premijer Plenković “dvaput opalio građanima snažni šamar”. Prvi put, rekla je Mrak Taritaš, u potresu kada je rekao da ga to ne zanima i drugi put kada nije slušao nikoga, nego samo, u svojoj bahatosti, sebe i kad je inzistirao na izborima.

„Mi smo rekli da smo spremni za izbore, ali ovo je pokazalo da smo bili u pravu kada smo rekli da se održe kad se stvore uvjeti, da svi građani mogu izaći izbore“, dodala je.

>>>Mrak-Taritaš: ako Crkva i HDZ ne žele da građani potpisuju, onda se jako potrude da to tako i bude

Ustvrdivši kako ćemo sad imati građane u samoizolaciji, postavila je pitanje kako će izbori biti slobodni i hoće li svi građani moći izaći na izbore.

Na dan kad se u Hrvatskoj obilježava Dan antifašizma Mrak Taritaš je poručila kako je jasno tko je u Drugom svjetskom ratu bio na krivoj strani, a to su, fašisti i nacisti.

“Nalazimo se u 2020. kad bi bilo normalno da se Hrvatska koja je bila jedna od prvih koja je išla putem antifašista, time hvali, a imam osjećaj da je onima vladajućoj strukturi nekako nelagodno”, tvrdi Mrak Taritaš.