PolitikaPreporučeno

Bernardić: zadnji je čas da se spriječi kolaps zdravstva

“Dugovi u zdravstvu su porasli do razine na kojoj nisu bili nikad prije i to stanje prijeti potpunim kolapsom zdravstvenog sustava. Zbog niskih plaća, neadekvatnih uvjeta rada, nepravde, gubitka vjere u sustav zdravstveni radnici napuštaju Hrvatsku.

“Želimo da kvalitetna zdravstvena skrb bude dostupna svima, a ne samo privilegiranima.”

SDP

Trenutno nedostaje preko 10 tisuća medicinskih sestara i tehničara. Zbog te činjenice smanjuju se i odjeli i kapaciteti bolnica i opet ispaštaju građani,” izjavio je šef SDP-a Davor Bernardić u utorak na konferenciji za medije posvećenoj situaciji u hrvatskom zdravstvu.

>>>Veledrogerije najavile ograničenu isporuku lijekova i tužbe protiv bolnica, alarmirale Komisiju

Bernardić je rekao da građani pojedine preglede čekaju mjesecima, neke godinama, a neki nažalost pregled ni ne dočekaju i zbog toga je na djelu tiha privatizacija zdravstva.

“Zadnji je čas da se spriječi kolaps zdravstva. SDP će inzistirati na smanjenju lista čekanja, otvaranjem bolnica i izvan radnog vremena. Ranjive skupine poput djece, umirovljenika, osoba s niskim prihodima, tjelesno i duševno oštećene osobe, osobe s invaliditetom moraju ostati oslobođene plaćanja doprinosa. Naš cilj je stvoriti pravedan sustav te da kvalitetna zdravstvena skrb u Hrvatskoj bude dostupna svima, a ne samo privilegiranima”, rekao je prema citatima na stranicama SDP-a.