PolitikaPreporučeno

Veledrogerije najavile ograničenu isporuku lijekova i tužbe protiv bolnica, alarmirale Komisiju

Dug bolnica veledrogerijama premašit će 3,6 milijardi kuna do kraja godine, uz mjesečni rast od 150 milijuna kuna. Bolnice krše zakone i prosječno plaćaju u roku od 590 dana, a neke i duže od 1000 dana.

Ni nakon nedavnog sastanka u Vladi s premijerom Plenkovićem i ministrima Kujundžićem i Marićem, kao ni nakon prethodno poslanih brojnih službenih dopisa i javno upućenih apela za pronalaženje rješenja za nagomilane dugove bolnica prema veledrogerijama, pomaka i dalje nema i dug se nastavlja gomilati. Zbog toga su veledrogerije prinuđene započeti sa selektivnom obustavom, odnosno, limitiranom isporukom lijekova i medicinskih proizvoda kao i podizanjem tužbi protiv pojedinih bolnica, objavljeno je na današnjoj je konferenciji za medije HUP – Koordinacija veledrogerija. Radi se o bolnicama s najstarijim dugovanjima – onima čiji rokovi plaćanja prelaze 1000 dana: OB Dubrovnik, OB Sisak i OB Vinkovci.

“To što će neke bolnice početi ostajati bez lijekova i medicinskih proizvoda isključivo je odgovornost Vlade koja ignorira problem,”

Ivan Klobučar

Ukupni dospjeli dug prema veledrogerijama krajem lipnja iznosi 2,6 milijardi kuna. Nakon sastanka s premijerom u svibnju bolnicama je doznačeno 200 milijuna kuna za hitno podmirenje manjeg dijela duga uz obećanje da će se odmah započeti tražiti rješenje za održivo plaćanje nagomilanih dugovanja, a unatoč pokušajima dogovaranja sastanka s ministrima financija i zdravstva kako bi se razgovaralo o načinu na koji će se sustavno riješiti problema dugovanja do njega još nije došlo.

Do kraja godine dugovanja bolnica veledrogerijama za lijekove i medicinske proizvode premašit će 3,6 milijardi kuna, jer se svakog mjeseca dug povećava za 150 milijuna kuna, dok se prosječan rok plaćanja penje na 590 dana (što ne uključuje bolnice koje već sad imaju rokove plaćanja duže od 800, odnosno 1000 dana).

>>>Status veledrogerija – prezentacija HUP-a

“Smatrajući da imamo odgovornost prema zdravlju pacijenata i ljudskim životima, veledrogerije već duži niz godina izbjegavaju obustavu lijekova i na različite načine unatoč nagomilanim dugovima osiguravaju normalno funkcioniranje bolničkog  sustava. Iako mi ne možemo od bolnica naplatiti svoja potraživanja u nekim slučajevima i duže od 1000 dana, mi svoje dobavljače moramo plaćati i činimo to u zakonski propisanom roku od većinom 60 dana, a nikako ne duže od 180, a građani i pacijenti nisu zbog toga imali povećane cijene lijekova. Međutim, nakon dugogodišnjeg financiranja bolnica ne naplaćujući svoja potraživanja, sada smo se našli u situaciji da smo iscrpili kreditne linije za svoje poslovanje koje je dovedeno u pitanje. Veledrogerije više ne mogu preuzimati odgovornost za funkcioniranje bolničkog sustava jer smo i sami dovedeni u položaj u kojem nam je ugrožen opstanak. Mi dug moramo početi naplaćivati i više ne možemo dopustiti da on raste. Do sada smo učinili daleko više nego što smo to po bilo kojem zakonu bili obvezni isključivo zbog naše odgovornosti prema građanima i zemlji, ali sada smo i sami stjerani pred zid. To što će neke bolnice početi ostajati bez lijekova i medicinskih proizvoda isključivo je odgovornost Vlade koja ignorira problem“ – izjavio je u ime HUP – Koordinacije veledrogerija, predsjednik Ivan Klobučar.

“Nitko ne želi dovesti bolnice do blokade jer to znači i obustavu plaća liječnicima i medicinskom osoblju, no ne možemo očekivati od nekoliko tvrtki da godinama financiraju bolničke sustave i njihove dugove i još jednom upozoravamo kao odgovorni građani da će taj balon puknuti ako se hitno ne pristupi rješavanju problema,”

Davor Majetić

“Veledrogerije već duži niz godina posluju u zahtjevnom poslovnom okruženju, podmirujući sve svoje poslovne i zakonske obveze iako same ne mogu naplatiti potraživanja prema bolnicama. Nezamjenjiv su čimbenik koji već godinama financira bolnički sustav, a istovremeno ne određuju niti na bilo koji način utječu na cijenu lijekova, koje definiraju različiti Pravilnici HZZOa, ne utječu na potrošnju  lijekova, jer ih propisuju liječnici sukladno Pravilnicima HZZOa, a na 1 zarađenu kunu plaćaju 5 kuna državi poreza i prireza. Uz to osiguravaju više od 2.500 radnih mjesta. Veledrogerije su prisiljene na poduzimanje ovih mjera jer im prijeti nedostatak sredstava za podmirenje njihovih obveza i žao nam je što Vlada  ne prepoznaje nit daje na važnosti ovoj problematici. Nitko ne želi dovesti bolnice do blokade jer to znači i obustavu plaća liječnicima i medicinskom osoblju, no ne možemo očekivati od nekoliko tvrtki da godinama financiraju bolničke sustave i njihove dugove i još jednom upozoravamo kao odgovorni građani da će taj balon puknuti ako se hitno ne pristupi rješavanju problema”, izjavio je Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

>>>Veledrogerije: obustavljamo isporuku lijekova bolnicama u Dubrovniku, Sisku i Vinkovcima

O statusu prekomjernih dugovanja bolnica za lijekove i medicinske proizvode te položaju veledrogerija na hrvatskom tržištu obaviještena je i Europska komisija, kao i Glavna Uprava Ekonomske komisije za zdravlje i sigurnost hrane, obzirom na prijetnje funkcioniranju zdravstvenog sustava koji zakonski mora biti na raspolaganju svim državljanima Europske unije.

HUP