FunPreporučeno

Besplatne animirane poslastice Zagreb filma i Bonobostudia na YouTubeu/Vimeu: #QuarantineLife

Na službenom YouTube kanalu Zagreb filma može se pogledati osam animiranih filmova nastalih u njihovoj produkciji, među kojima su i klasici poput Oscarom nagrađenog “Surogata” Dušana Vukotića.

>>>Radujte se deprivirani i samoizolirani – uskrsnuo je legendarni Popcorn Time

Osim tog proslavljenog filma iz 1961., koji je sa zlatnim holivudskim kipićem imao posebno mjesto na aktualnoj, ali zbog okolnosti trenutno i zatvorenoj, retrospektivnoj izložbi u Muzeju suvremene umjetnosti, dostupni su i drugi filmovi koji su ostali upisani u povijest hrvatskog animiranog filma.

Hedgehog's Home from National Film Board of Canada on Vimeo.

Mogu se pogledati još “Ceremonija” (1965.) Borivoja Dovnikovića – Borde, “Bećarac” (1966.) i “Mačka” (1971.) Zlatka Boureka, “Đavolja posla” (1965.) Zlatka Grgića, “Iznutra i izvana” (1978i.) Joška Marušića, “Wiener Blut” Zlatka Boureka i Pavla Štaltera (2015.) i “Tajni laboratorij Nikole Tesle” (2014.) Brune Razuma.

Zagreb film je na svojim Facebook stranicama objavio i informaciju da je HRT-u ustupio besplatno prikazivanje animiranih filmova u trajanju od 400 minuta kako bi svima olakšali ostanak doma u ovim teškim vremenima.

>>>Streaming 22 besplatna filma uz prigodni promo kod KARANTENA: Kino Mediteran

Zgrada Zagreb filma u Novoj vesi, poznatija kao Kuća hrvatskog filma, pretrpjela je u nedavnom potresu oštećenja koja tek trebaju biti procijenjena, no dotad je zatvorena i djelatnici rade od kuće.

Bonobostudio dio svojih naslova nudi besplatno na Vimeu

Produkcijska i distribucijska tvrtka za animirane i eksperimentalne filmove Bonobostudio, također je ponudila neke od svojih naslova besplatno na svom službenom Vimeo kanalu.

>>>Filmovi Hrvatskog filmskog saveza besplatni online: #QuarantineLife

Bonobostudio je na svojim stranicama izvijestio i da je diplomski film Ollija Mageeja “Kimni. Namigni. Konj.”, kojemu je distributer, uvršten u konkurenciju animiranih filmova na 58. Ann Arbor Film Festivala, što mu je i svjetska premijera.

Sonámbulo / The Sleepwalker by Theodore Ushev from Bonobostudio on Vimeo.

Programi tog jednog od najpoznatijih američkih festivala posvećenog avangardnim i eksperimentalnim filmovima, uključivši i dodjelu nagrada, bili su besplatno dostupni u cijelom svijetu putem live streama, što je još jedan od mnogih primjera preseljenja kulturnih događaja u virtualno okruženje.

>>>Streaming platforma za cool i kult filmove: Croatian.film

Diplomski rad mladog umjetnika Ollija Mageeja nastao je u produkciji londonskog Royal College of Art, u kombinaciji stop i klasične animacije te kolaža, nema klasičnu naraciju, a njegove nasilne scene, doslovno, ostaju skrivene iza konja, stoji u opisu filma.