PolitikaPreporučeno

Grbin: na potezu je DP, SDP je spreman za sve opcije – nove izbore

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u ponedjeljak nakon drugog kruga pregovora s predstavnicima Domovinskog pokreta (DP) da je na potezu DP, te su na stolu sve opcije pa i, propadnu li pregovori, novi izbori, za što je SDP spreman.

Grbin nije htio iznositi stavove DP-a o pitanjima koja su na stolu, rekavši da svi znaju koji su njihovi prijedlozi.

“Mi smatramo da je ovo prilika da Hrvatska napravi iskorake po pitanju borbe protiv korupcije i borbe za medijske slobode, a nakon toga su sve opcije na stolu pa i ponavljanje izbora, za što smo mi u SDP-u spremni”, rekao je Grbin nakon druge runde pregovora s DP-om.

Ništa što su iznijeli, napomenuo je, nije tajna, a prioriteti su im konstituiranje Sabora i rješavanja statusa Turudića i lex AP.

Grbin je naglasio da se s DP-om nije razgovaralo o kadrovskim pitanjima.

Rekao je i da će suradnja s DP-om možda biti kratkotrajna, nakon čega bi iduća opcija bili novi izbori. “Vidjet ćemo može li to funkcionirati jedno duže razdoblje, a ako ne može, onda je najpoštenije da idemo na nove izbore”, ustvrdio je.

Rekao je također da se razgovori s DP-om ne vode proforma. “Nemam dojam da razgovaramo reda radi jer u tom slučaju ne bih išao na drugi sastanak.”

Okosnice ‘antikorupcijske koalicije’

Borba protiv korupcije, borba za medijske slobode, za prava umirovljenika i prava djece su za Hrvatsku prevažne stvari, s time se ne smije zezati i rastezati od nemila do nedraga. Naša ponuda je konkretna, a rezultati za Hrvatsku će biti dobri, poručio je.

Grbin ističe kako i dalje traže da se Sabor konstituira na antikorupcijskim temeljima jer je najvažnije maknuti Turudića te ne smiju dopustiti, da čovjek koji ima veze s kriminalom dođe na čelo DORH-a.

Žele također ukinuti lex AP, napomenuo je, dodavši da su danas vidjeli izvješće koje govori da je stanje s pitanjem medijskih sloboda zabrinjavajuće, a nakon toga mogu razgovarati i o drugim stvarima.

S DP-om su, rekao je Grbin, razgovarali i o rokovima za konstituiranje Sabora koji počinju teći nakon što predsjedniku Republike budu dostavljeni rezultati izbora. Odluka što i kako dalje je na DP-u, oni su na potezu, a naša pozicija je jasna, poručio je.

“Popravni”

Naglasio je i da su do 14. ožujka bili u opoziciji i nisu mogli spriječiti izbor Turudića, ali sada imaju priliku to popraviti.

Pritom je istaknuo da o tome nisu razgovarali s predstavnicima manjina, HSLS-a i HNS-a jer, kaže, nije realno o micanju Turudića razgovarati s onima koji su tu odluku donijeli.

Ipak, dodao je, svi oni koji su glasali na jedan način prije dva mjeseca sada imaju priliku ispraviti ono što je napravljeno voljom HDZ-a.

Pojasnio je da za micanje Turudića prije nego što stupi na dužnost nije potreban prijedlog Vlade nego se izvan snage stavlja odluka o imenovanju, obavještava Državno-odvjetničko vijeće i kreće u novi postupak.

Napomenuo je i da se to mora završiti dan prije nego što stupi na dužnost, ali nije odgovorio koliko je to realno.

O stavovima drugih stranaka nije htio govoriti, uputivši novinare da kod njih potraže odgovore, no, potvrdio je da postoje kontinuirani kontakti i s Mostom i s drugim strankama.

“Matematiku svi znamo, možemo zbrojiti i za pretpostaviti je kako će se postaviti druge stranke, ali ne mogu govoriti u ime drugih stranaka. Ako postoji volja da idemo u konstituiranje Sabora onda se dogovaramo tko će mu biti predsjednik i radna tijela potrebna za provođenje odluka koje predlažemo. Prvi korak je odlučiti želi li se to napraviti na našoj antikorupcijskoj platformi”, zaključio je Grbin.

Anušić i Plenković uvjereni u dogovor

Potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić u ponedjeljak je prak rekao da se nazire kraj pregovorima HDZ-a i Domovinskog pokreta oko formiranja većine i da će HDZ vrlo brzo sastaviti Vladu.

“Razgovori teku kako smo i planirali. Razgovarali smo već do sada dva ili tri puta, svakodnevno smo u vezi i komunikaciji, večeras ćemo imati još jedan sastanak koji će okupiti naše pregovaračke timove u cjelini i mislim da ćemo vrlo brzo imati prijedlog i većine u Hrvatskom saboru, tj. konstituiranje Sabora s predsjednikom Sabora, i nakon toga izglasanu Vladu”, rekao je Anušić nakon sudjelovanja na svečanosti obilježavanja 33. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade “Kune”.

Također je sugerirao da je HDZ spreman prihvatiti uvjet Domovinskog pokreta da u vladi ne sudjeluje SDSS.

Grabancijaš/HinaPovezane vijesti

Comment here