Tech

Bespovratnih 350 milijuna eura za revolucionarna istraživanja | Obzor 2020

Kako bi se riješili neki od najsloženijih problema u svijetu, 34 istraživačke skupine odabrane su za dodjelu bespovratnih sredstava Europskog istraživačkog vijeća za sinergiju u ukupnom iznosu od 350 milijuna eura u okviru programa EU-a za istraživanja i inovacije Obzor 2020. Bespovratnim sredstvima pomoći će se skupinama od dva do četiri izvanredna istraživača s komplementarnim vještinama, znanjem i resursima u radu na ambicioznim projektima u širokom rasponu znanstvenih područja: od otkrivanja tajni imunosnog sustava mozga do istraživanja ljudske interakcije s oceanima, poboljšanja načina na koji mjerimo astronomske udaljenosti kako bismo otkrili više o svemiru i mnogim drugima.

Mariya Gabriel, europska povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, izjavila je: Odabrani projekti izvrsni su primjeri odvažnog znanstvenog razmišljanja. Mnoga od tih nastojanja bavit će se ključnim pitanjima u određenim područjima kao što su zdravlje, okoliš i klima. Drugi će povećati granice znanja i otvarati vrata za nove mogućnosti koje danas ne možemo u potpunosti predvidjeti. Ponosna sam što EU, iako poduzima čvrste mjere za suočavanje s neposrednim izazovima krize uzrokovane koronavirusom, nastavlja ulagati u našu dugoročnu budućnost pružanjem potpore tim iznimnim istraživačima. Planirajući dugoročno, jačamo položaj Europe kao svjetske istraživačke sile.

>>>Akademkinja Žic Fuchs prva hrvatska znanstvenica imenovana u Europsko istraživačko vijeće

U 34 projekta odabrana za financiranje uključeno je 116 istraživača koji će svoje projekte provoditi na 86 sveučilišta i istraživačkih centara u 22 zemlje diljem Europe i šire. Bespovratnim sredstvima pridonijet će se otvaranju oko 1000 radnih mjesta za postdoktorske stipendije, studente doktorskih studija i drugo osoblje u istraživačkim timovima primatelja bespovratnih sredstava. Više informacija u priopćenju za javnost ERC-a.