PolitikaPreporučeno

Bivši njemački kancelar Schröder tuži Bundestag zbog dokidanja povlastica

Bivši njemački kancelar Gerhard Schröder od suda je zatražio da mu vrati privilegije koje mu je zbog stavova o ratu u Ukrajini oduzeo donji dom parlamenta, Bundestag.

Schröder je bez prava na ured financiran javnim novcem ostao zbog propusta u distanciranju od ruskog predsjednika Vladimira Putina s kojim je u dugogodišnjim prijateljskim odnosima.

>>>Schröder: pritisak SAD oko LNG-a iz koristoljublja, ne prijateljstva

Tužbu je u petak njemačkoj izvještajnoj agenciji DPA potvrdio njegov odvjetnik Michael Nagel, postupak je pokrenut pred upravnim sudom u Berlinu.

Podnesak navodi da odluke o zatvaranju Schröderovog ureda i preraspodjeli preostalog osoblja “prilično podsjećaju na apsolutističku kneževsku državu u smislu načina na koji su provedene” i stoga ne bi trebale biti dopustive u ustavnoj demokraciji.

>>>Analitičari očekuju kolabiranje njemačke konkurentnosti, euro najslabiji u dva desetljeća

Schröder je kao kancelar od 1998. do 2005. godine skovao bliske veze s Putinom koje su zasjenila ostale tekovine njegove političke karijere. On je ruskog predsjednika često nazivao dobrim prijateljem s kojim je proveo sate u razgovoru i ispijanju pića.

>>>Sankcije pomogle Gazpromu da godišnji cilj u prihodima od LNG-a postigne u pet mjeseci

Njegovu je posljednju “diplomatsku misiju” Moskvi krajem srpnja snažno osudio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij okarakteriziravši je kao “odvratnu”.

Schröder slovi kao ključni dionik u stvaranju plinskih veza između Njemačke i Rusije. On je snažno zagovarao izgradnju ovih dana usahlog Sjevernog toka 1 i predsjeda vijećem dioničara Nord Stream AG-a, upravitelja plinovodom u većinskom vlasništvu ruskog Gazproma.

>>>Sjeverni tok 1 usahnuo ispod petine kapaciteta, BASF zakočio proizvodnju, analitičari važu scenarije

Nakon mora kritika, Schröder se u svibnju povukao iz odbora ruskog državnog naftnog teškaša Rosnefta i odbio nominaciju za poziciju u upravnom odboru Gazproma.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters