PolitikaPreporučeno

Blackout u Kijevu

Ilustracija: Rosy - The world is worth thousands of pictures/Pixabay

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u nedjelju je upozorio na mogućnost novih ruskih napada na nacionalnu energetsku infrastrukturu, dužnosnici su građane Kijeva pozvali da razmisle o odlasku.

>>>Masivno uništenje civilnih plovila na Dnjepru | bitka za Herson

Zelenskij je u redovitom kasnovečernjem obraćanju rekao da Rusija “koncentrira snage i sredstva za potencijalno ponavljanje masovnih napada na infrastrukturu. Prije svega energiju.”

Predsjednik je naveo da je bez svjetla već 4.5 milijuna potrošača.

Kijev i njegovi zapadnjački saveznici u posljednjim tjednima iskazuju bojazan da bi unutarnja i vanjska podrška za ukrajinske ratne ciljeve mogla okopniti ukoliko se zima pokaže hladnom a cijene hrane i temeljnih dobara visokima.

Dva detalja

Wall Street Journal u subotu je otkrio da američki posrednici od Kijeva “u privatnosti” traže da pokaže otvorenost mirovnim pregovorima s Moskvom, opcija koju ukrajinski predsjednik decidirano odbija.

>>>Šojgu: u Ukrajini raspoređeno 82,000, na obuci još 218,000 rezervista

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan u petak je boravio u Kijevu gdje je zavjetovao “nepokolebljivu i postojanu” potporu za Ukrajinu, ali i poveo razgovore s neimenovanim ruskim dužnosnicima s ciljem da spriječi daljnju eskalaciju sukoba.

“Odolijevanje”

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak u posljednjim objavama na društvenim mrežama piše da će Ukrajina “odoljeti” ruskim napadima na energetsku infrastrukturu kroz protuzračnu obranu i optimizaciju potrošnje.

>>>Kronologija rata u Ukrajini

Sergej Kovalenko, glavni direktor pružatelja komunalnih usluga YASNO s velikim otiskom u glavnom gradu Kijevu na Facebooku je objavio da je nacija trenutačno suočena s energetskim deficitom od 32 posto.

>>>Novi masovni udari na ukrajinsku energetsku infrastrukturu

Gradonačelnik Kijeva, Vitalij Kličko, građane je pozvao da “razmotre sve opcije”, uključujući najgori scenarij u kojem grad ostaje bez struje i vode. Stanovnici bi trebali razmotriti boravak s prijateljima i rodbinom izvan grada, rekao je.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comment here