PolitikaPreporučeno

Borrell: era zapadnjačke dominacije istinski je okončana

Visoki predstavnik Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell u svježem je osvrtu deklarirao “kraj zapadnjačke dominacije” i pozvao na prilagodbu novim realnostima.

Kolumna, objavljena na stranicama Europske (diplomatske) službe za vanjsko djelovanje (EEAS), evolvira oko ratova u Ukrajini i Gazi uz već znana i čvrsto utvrđena gledišta da su potpora Kijevu i rješenje s dvije države imperativi europske vanjske politike.

Treća okosnica promišljanja je “Globalni jug” i potreba Europske unije da vanjsku i unutarnju politiku uskladi s novom zbiljom.

“Treće strateško pitanje trenutno na našoj agendi je oko naših odnosa sa zemljama takozvanog ‘Globalnog juga’. Znam da pojam ‘Globalnog juga’ obuhvaća vrlo različite realnosti, no svejedno predstavlja istinsko pitanje. Ukoliko aktualne globalne geopolitičke napetosti nastave evolvirati u smjeru ‘Zapad protiv ostalih’, postoji rizik da budućnost Europe bude sumorna. Era zapadnjačke dominacije uistinu je definitivno okončana. I dok je to u teoriji shvaćeno, mi još uvijek nismo izvukli sve praktične zaključke iz ove nove zbilje.

Kombinacija rata agresije protiv Ukrajine i rata u Gazi značajno je pospješila ovaj rizik, kao što smo to nedavno vidjeli u Sahelu* i drugdje u Africi (gdje EU gubi geopolitičku igru protiv Kine i Rusije). Mnogi na ‘Globalnom jugu’ optužuju nas za ‘dvostruke standarde’. Rusija je uspjela iskoristiti situaciju ikako je njezin rat agresije protiv Ukrajine tipično imperijalistički i kolonijalistički. Mi moramo odgurati taj narativ ali također i na ovo pitanje odgovoriti s više od riječi: u dolazećim mjesecima mi moramo poduzeti masivne napore da ponovno osvojimo povjerenje naših partnera,” napisao je diplomat.

*Tri zapadnoafričke zemlje pod vojnom diktaturom; Burkina Faso, Mali i Niger, lani su u rujnu proglasile stvaranje Saveza sahelskih država ili L’Alliance des États du Sahel (AES). Lideri hunti potom su 28. siječnja 2024. u sinkroniziranim objavama deklarirali povlačenje svojih zemalja iz 15-člane zapadnoafričke regionalne organizacije, Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) čiji ustroj podupire Zapad (Observer Research Foundation).

Povezane vijesti